luni, 18 aprilie 2022

Conflictul din Ucraina- de gândit(2)

 


 - China face un joc dublu, pe de o parte ajută Ucraina, cu bani și produce  pe de cealaltă parte cumpără tot din Rusia, tot ce poate fi cumpărat și așteaptă... Așteaptă momentul în care va interveni la toate nivelurile pentru acapararea puterii economice, a resurselor și pentru exercitarea în acest fel a influenței politice în regiune. Sper că UE și SUA va fi pregătită să suporte agresiunea comercială a unui gigant economic, care va avea toate pârghiile necesare să pună presiune pe Europa.

-          - Vom avea doi uriași poli de putere mondială SUA-UE-UK-Japonia-Coreea de Sud, care vor strânge legăturile sub adminIstrația Biden și în partea opusă China cu Rusia la rever și jumătate din rezervele mondiale de orice( numiți orice resursă și Rusia este acolo!). Se va activa în acest context mișcarea țărilor nealiniate...economic,Brazilia, India, Sud Africa, Indonezia, Pakistan și restul lumii, ca un fel de al treilea taler comercial, care va juca la ambele capete.

-          -Odată cu slăbirea Rusiei, mă aștept să renască mișcările secesioniste pentru independență din Caucazul de nord, care au produs multe probleme, atentate și tensiuni în anii ’90-2000. Aproape nimeni din zonă nu-i iubește pe ruși. Luați aminte la inguși, daghestanezi, ceceni( nu cei ai lui Kadîrov), cerchezi, karaceai, kabardini,adygei și osetini. Să nu asistăm la o DEZMEMBRARE a Federației Ruse(17 republici) după modelul URSS din 1991. Pe canalul meu de youtube despre dezmembrarea URSS: https://www.youtube.com/watch?v=39kBc8ZurII

-          - Dacă supraviețuiește războiului, Zelenski candidează pentru premiul Nobel pentru pace și pentru un statut de superstar mondial, chiar dacă Ucraina va fi prăbușită economic pentru mai bine de 10-15 ani de acum încolo. Deja România avea un PIB cu 100 mld USD mai mare decât Ucraina, înainte de a începe războiul.

-          - Crizele de isterie din magazine și benzinării nu arată decât ce vulnerabilități sociale are această țară. Câtă prostie și ignoranță la cozile acelea... România este între primii producători de petrol și gaz din Europa, deci avem resurse. La ulei de floarea soarelui, la care Ucraina era un mare producător, ca și Rusia, suntem tot pe locul 4-5 în Europa, chiar și scumpit, tot am avea ulei ( și chiar avem o duzină de fabrici de ulei în România). La cereale și chiar sare (rezerve uriașe) stăm foarte bine, chiar dacă importurile din Ucraina nu vor mai exista o perioadă, și exemplele ar putea continua.

-          -Dacă vă întrebați de ce n-a făcut implozie-incă-Rusia, răspunsul este oarecum simplu. Ei nu au criză energetică! Petrol și gaz gârlă, prețuri mici și controlate. O mai duce așa, o perioadă. În plus are 31 de reactoare nucleare, care produc 20-23% din energia țării și mari centrale hidro pe Volga și pe fluviile siberiene de unde vine alt sfert de energie electrică.

-          -În ciuda sancțiunilor internaționale, Rusia va rezista o perioadă după model nord-coreean, izolaționism, propagandă, manipulare, legături comerciale cu țări puternice, flux de mărfuri și de bani, mulți bani din China( toată granița cu China de peste 4200 de km este plină cu mall-uri chinezești, unde se ,,spală,, miliarde de dolari), din Iran( peste Caspica), din Azerbaidjan( noul EAU al zonei). Producem tot pentru noi, ne spălăm creierele între noi, n-avem nevoie de ONU, Consiliul Europei, legi internaționale. Un fel de suveranism de tip medieval, așa cum practică hauriștii de la noi.

-          -Ați observat că Ungaria micului dictator VO, este ocolită de americani și de șefii UE? Nu este pe niciun traseu diplomatic sau de securitate al NATO sau UE. Este tristețe mare la Budapesta, obișnuită să ia fața Bucureștiului, chiar și prin confuzia de la concerte. Adulația acestuI autocrat către Putin și politicile lui antidemocratice l-a (a)dus în dizgrația occidentului. Stă și plânge pe treptele centralei nucleare de la Paks, unde tehnologia și banii rușilor( împrumut de 10 mld E) nu mai ajung și nici nu cred că vor mai ajunge vreodată. Centrala de la Paks are deja 4 reactoare foarte vechi, iar Rusia mai construia  alte 2 , peste 50% din energia Ungariei vine de acolo!

-          -Dacă v-ați întrebat de ce Macron, este mai deschis și mai franc în discuții cu Putin, este pentru că Franța nu prea depinde de gazul și de figurile rușilor așa cum face Germania, pentru că are asigurat un culoar de vase metaniere care leagă Algeria de porturile  franțuzești mediteraneene, plus două conducte prin Mediterana, una via Spania, cealaltă via Italia, iar cel mai mult gaz ia din Marea Nordului( producție proprie și import Norvegia).

-          - Există un exod al rușilor, mai ales tineri dinspre Rusia spre Armenia, Georgia, tările central asiatice, acolo unde mai pot ajunge cu avionul, mașina sau trenul și unde văd ororile războiului, așa cum în Mama Rusia nu o pot face. După unele surse sunt peste 250 000 deja plecați, ca turiști!? Este o chestiune de zile/săptămâni până când rușii vor conștientiza în ce eră întunecată i-a băgat tătucul lor. Și mă refer la rușii care nu sunt total orbiți de propaganda oficială ci și-au mai păstrat un neuron și pentru lumea din afara federației.

Niciun comentariu:

UN official days about conflicts

          27 january        International Holocaust Remembrance Day                                                                       ...