luni, 21 martie 2022

Conflictul din Ucraina- De gândit (1)

 

Selecție de pe fb-ul personal. 

De gândit:

-        - 24.03. Odessa este capătul de pod la războiului, al celui de sud, cel puțin. Este un oraș foarte iubit de ruși( rusificat aș spune, dpdv turistic) și poți spune că Putin nu-l va bombarda puternic. Sceleratul acesta a ucis însă sute de etnici ruși din Harkov, Herson, Mariupol, fără să-i pese vreun moment. Nu uitați că el s-a dus peste Ucraina ca să-i salveze pe etnicii ruși din cele două republici separatiste în special și din Ucraina în general! Odessa va avea ori soarta Mariupolului ( istrugere totală) ori va fi asediat până la epuizarea resurselor. Sper să nu rămână picior de copil, femeie sau bătrân în Odessa, bărbații pot lupta și rezista la nevoie. Asediul poate dura luni de zile, este un oraș care avea 1 milion de locuitori.

- Toată lumea vorbește de raderea de pe fața Terrei a orașului Mariupol. Despre asediul de o lună, despre drama populației civile de acolo. Corect! Să vă amintesc de asediul din Sarajevo, care a durat aproape 4 ani, nicio clădire nu a rămas neatinsă (Parlamentul și Biblioteca centrală au ars cu totul!), erau date în medie 330 de bombe pe zi, sârbii distrugeau sistematic orașul, criza de alimente a dus la lucruri imposibil de scris, un ou era cumpărat cu greutatea lui în aur,etc. Aceeași naționaliști sârbi, care acum urlă antivaccin lângă Nole sau ies în piețele din Belgrad să scandeze pro-Putin. Părerea mea este că Serbia și-a pus, prin poziționarea lângă Rusia, lacăt la orice tip de colaborare (nicidecum aderare) cu Europa civilizată. Nici măcar Lukașenko, nu a organizat demonstrații pro invazie, ba chiar a avut rețineri, sârbii în schimb sunt acum, de partea greșită a istoriei. Vezi aici Destrămarea Iugoslaviei, pe canalul meu de youtube: https://www.youtube.com/watch?v=Cfhk5u2LzKg

- Negocierile sunt o mare gogoașă propagandistică de ambele părți. Fiecare le încearcă dar nimeni nu este dispus să cedeze, pentru că lipsa de încredere este viscerală. Și chiar dacă s-ar întâmpla minunea încheierii unui acord, ce sau cine mai are încredere în Putin? Ce garanții poate oferi acest individ că punctele negociate într-un acord de pace sau măcar într-un ceasefire vor fi respectate de armata rusă? Contează și cu cine negociezi. Criminalul de la Kremlin, n-are scrupule, n-are milă, n-are reguli (de război măcar), eu n-aș merge nici pe același trotuar cu el, darămite să negociez...

- De altfel, Rusia are o lungă istorie de acorduri de care a uitat sau pe care cu greu le-a respectat. Să vă spun despre episodul garanțiilor pe care ni le-a oferit înainte de Războiul de Independență, și de care  a cam uitat după aceea? După lungi și intense intervenții ,,și-au amintit” ce ne promiseseră dacă intrăm alături de ei contra otomanilor. După pacea de la San Stefano( unde țara noastră nu a fost aceeptată ca parte beligerantă, dee,  interesele marilor țări nu se puteau împiedica de un ciot), România a avut nenumărate intervenții pe lângă țar și Gorceakov pentru a respecta integralitatea teritoriilor românești și să ofere garanția că nu va pretinde niciun teritoriu de la tânăra țară din nordul Balcanilor.

- S.P. Huntington, vorbea în Ciocnirea civilizațiilor și refacerea ordinii mondiale, din 1996 despre Rusia ca despre un stat sfâșiat, un stat care se modernizează fără să se occidentalizeze, pentru că nu împărtășește cu Europa modelul de dezvoltare economică și culturală. Consideră că este un stat ne-occidental, inima lumii ortodoxe, care va intra în conflicte viitoare, conflicte ce vor avea drept cauze ciocnirile civilizaționale, culturale, și nu cele ideologice sau economice( deși cel de azi are și aceste componente). Noua ordine mondială și noua cortină de fier este consecința acestui baleiaj între lumi, pe care Rusia l-a administrat-prost și autoritar-zeci de ani, cu punctul de irumpere acum. Acum se scrie cu adevărat viitorul acestui stat, care în orice ecuație planetară va avea același model, de stat sfâșiat cultural.

-Discursul lui Biden de sâmbătă seara poate însemna două lucuri, ori anunță sfârșitul unui război fratricid, local, între țări, absurd și inept, dintr-o regiune a lumii, ori anunță ceva mult mai mare și mai important, un război -al treilea?- care poate aduce multe distrugeri. Un al treilea atipic, pentru că va fi dus de o lume întreagă împotriva unui singur și unic agresor. Bine, dacă luăm cele patru state amețite care mai votează la ONU pentru Rusia iese de o alianță crizată și alienată. Belarus, care poate avea soarta Ucrainei dacă mișcă în front, Coreea de Nord, natural, ca între dictaturi, Eritreea un stat cu un regim sângeros, fără instituții democratice, foarte asemănător cu Rusia și Siria condusă de Assad, care  îi datorează lui Putin rămânerea la putere.

-Mă gândesc dacă rusul de rând, care are cât de cât acces la vreo sursă externă de informare, se întreabă cum de o lume întreagă s-a întors de o lună împotriva țării sale? Cum, ce s-a întâmplat de toate țările care erau considerate prietene au ezitări acum? De ce mesjele lui Putin sunt din ce în ce mai belicoase, mai propagandistice, mai apăsate? De ce o operațiune specială militară durează de cinci ori mai mult decât cea din Georgia din 2008 sau ca cea din Crimeea? Unde este glorioasa armată roșie și bravii săi militari, care au apărat țara aceasta micuță și pacifistă, în multele războaie pe care ei și conducătorii lor kaghebiști nu le-au dorit....?


  C   

Niciun comentariu:

UN official days about conflicts

          27 january        International Holocaust Remembrance Day                                                                       ...