joi, 17 martie 2011

Qatar- minunea din Golful PersicQatarul este un stat situat pe o mica peninsula dintre Emiratele Arabe Unite la est si Arabia Saudita la vest si la sud, patrunzand adanc in apele Golfului Persic ( la malul caruia mai au iesire Emiratele Arabe Unite, Irak, Iran, Kuweit, Oman, Bahrain si Arabia Saudita) .

Probabil una dintre cele mai bogate tari ale lumii (produs intern brut pe cap de locuitor de 12000 $), este supus unor presiuni puternice de catre cercurile islamiste din lumea araba, care reclama faptul ca Seicul Hamad bin-Jassem a acordat prea multe libertati oamenilor (femeile au drept de vot! si dreptul la educatie superioara iar asta intr-o tara araba este aproape o blasfemie) si a facut o alianta cu SUA, permitindu-i acesteia sa construiasca baze militare pentru fortele terestre si aeriene, pe teritoriul sau minuscul.

In plus de asta a finantat postul de televiziune Al Jazeera, care aduce stiri adevarate si nu falsitati traditionale tipice pentru televiziunile oficiale in casele a peste 35 de miloane de arabi. Amenintarea vine chiar din interiorul tarii de la adeptii wahhabismului (religie de stat si in Arabia Saudita bazata pe interpretarea stricta a islamului, initiata de Muhammad Wahhab in 1744) care nu sunt de accord cu directia impusa de seicul cu diploma de Oxford si Sandhurst si care doresc o forma mai rigida a islamului, propovaduita prin grupuri de misionari numiti Da’wa.

2 comentarii:

Dudian spunea...

Păi după cum vezi ei, Emiratele şi Kuweitul au scăpat de suflul revoluţionar...aviz celor care cred că banii ţin loc şi de libertăţi. Uite, în Bahrain, s-a umplut paharul şi cred că o să iasă urât şi în Arabia Saudită cât de curând.

Vio spunea...

Ai auzit ce prime uriase se dau in KUWEIT? La fel si in Arabia Sudita, numai sa taca!