miercuri, 24 noiembrie 2010

Myanmar( Birmania)- junta militară și călugării budiști

laureata premiului Nobel pentru Pace, Aung San Suu Kyi


Unul dintre cele mai putin cunoscute state din Asia, unul dintre cele mai sarace state din Asia si poate cel mai inapoiat stat din Asia de Sud-Est, desi probleme mari sunt si in Laos, Cambodgia sau Vietnam.

Este greu sa incerci sa descalcesti itele etnico-lingvistico-religioase din acesta parte de lume.In primul rind conglomeratul etnic si lingvistic reprezinta o provocare pentru oricine citeste despre acesta tara. Birmanii sunt majoritari, urmati de shani, karen, rohingya, mon si kachin, raspinditi prin imensele podisuri si paduri ce acopera acesta tara cu iesire la Golful Bengal.Situata intre doua mari puteri si doua mari civilizatii, India in vest si China in nord-est, aceasta tara a trecut prin framantari politice si conflicte etnice nenumarate, si inainte de stapinirea britanica (care incepe in 1886 si se termina in 1948) si mai ales dupa retragerea acestora si dupa pustiitoarele lupte din al Doilea Razboi Mondial, dintre japonezi si britanici.Neintelegerile politice cu cauze etnice incep sa apara rapid dupa declararea independentei, dublate si de insurgenta miscarilor comuniste manipulate de China( sunt inlatuarate prin lupte dure in 1995). In aceste situatii, armata a intervenit si a preluat puterea, in 1974 aparind partidul unic numit Partidul Programului Socialist Birmanez sub conducerea Generalului Newin, apoi dupa numeroase incercari de democratizare, armata revine la putere in 1988 cind se instaleaza o junta militara ce ingradeste toate drepturile castigate pana atunci.

manifestatie a calugarilor budisti pe strazile din R(Y)angoon-capitala tarii

In 1990 Liga Nationala pentru Democratie, condusa de Aung San Suu Kyi, castiga alegerile, dar conducerea militara nu recunoaste rezultatul alegerilor( sub pretextul elaborarii unei noi constitutii), ceea ce duce la grave incidente si manifestatii de strada, sfarsite cu plasarea in arest la domiciliu a activistei pentru pace si democratie( intre 1989-1995). Rezultatul a fost rusinos pentru junta militara, pentru ca Aung Kyi primeste in 1991 Premiul Nobel pentru Pace, ceea ce o legitimeaza in fata birmanezilor si a pricipalilor opozanti ai regimului, calugarii budisti.

Generalul Than Shwe

Acestia organizeaza manifestatii de strada, in contradictie cu principiile lor, in 2007 , care sunt reprimate cu brutalitate, de guvernul condus de Generalul-dictator Than Shwe, care conduce tara din 1992.
In 1995 minoritatea karen de la granita cu Thailanda si Laos este decimata si insurgentii ucisi, constituind o mare victorie a regimului impotriva secesionistilor, care alcatuiesc 6 % din populatie.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Mi-e rusine ca o tara ca Birmania lupta cu atata indarjire pentru drepturile lor si pentru instaurarea democratiei cu pretul suprem-al vietii lor-iar noi stam cu capetele in pamant si pastem ce ni se mai da , intr-o ignoranta cumplita , de catre conducatorii nostrii pe care avem mare grija sa-i realegem inca si inca odata.

Anonim spunea...

As dori ca si in tara mea sa avem curajul lor , si sa ne trezim , sa lasam minimul confort , acel al sclavului , sa optam pentru valorile supreme care ne-au fost transmise de bunicii , parintii nostri , valori universale , aceleasi ca si ale acestui extraordinar popor birmanez.Imi doresc sa avem taria lor si daca se poate sa-i ajutam si in felul asta sa ne ajutam.