joi, 4 noiembrie 2010

Genocidul ugandez al lui Idi Amin si Obote
Cind se vorbeste de genocid, multi se gindesc la Holocaust, unii mai informati, la ce s-a intimplat in anii '90 in Iugoslavia iar altii la genocidul rwandez sau cel sudanez. Foarte putini au auzit despre singerosii dictatori ugandezi Idi Amin Dada si Milton Obote.In 1962 Uganda isi proclama independenta, dar relativa prosperitate si stabilitate se spulbera odata cu indepartarea singeroasa de la putere a lui Mutesa II, de catre Milton Obote, ajutat de un colonel de armata pe numele sau Idi Amin.Tara ia o orientare socialist-dictatoriala!?, cu partid unic si cu administratie centralizata, sub ferma conducere a acestui Obote. In 1971 se creeaza conditiile ca mai vechiul sau camarad de arme, Colonelul Idi Amin, sa il rastoarne de la putere pe Obote, acesta refugiindu-se in Tanzania vecina, de unde va conduce lupta impotriva dictatorii salbatice si singeroase, ce pustieste tara.

Acest Idi Amin, un fost boxer, se autoproclama FELDMARESAL, iar megalomania sa face inconjurul lumii, iar tara bogata si echilibrata cindva este aruncata in haos si razboi civil. Una dintre cele mai absurde dar si nastrusnice decizii este luata in 1972, an in care toti rezidentii asiatici(aici se numara si evreii, intentiile antisemite fiind evidente) si britanici sunt expulzati din tara iar nu mai putin de 300 000 de opozanti ai regimului sunt ucisi miseleste sau executati.
Obote

Ca si cum nu era de ajuns, in 1979, la un an dupa ce Amin declanseaza un razboi impotriva Tanzaniei, trupele acestei tari si rezistenta ugandeza condusa de Obote, ocupa capitala Kampala, iar acest singeros individ ia calea exilului( tocmai la prietenul sau Ghadafi, in Libia).Obote incepe o politica de prigonire a opozitiei, iar regimul impus de el il egaleaza in cruzime pe cel al lui Amin. Pina in 1985 peste 200 000 de civili sunt ucisi, si alte citeva sute de mii se refugiaza in Tanzania. Acesta este inlaturat de la putere printr-o lovitura de stat condusa de Museveni, dar care nu incheie haosul si conflictele, pentru ca in tot acest timp tensiunile etnice dintre grupul de nord- sudanez, cel bantu-majoritar si cel nilotic se accentueaza, iar din Sudan o formatiune rebela numita Armata de Rezistenta a Domnului ataca grupurile de populatie bantu facind peste 100 000 de victime pina in 2007.

refugiati

Ultima si cea mai mare problema a Ugandei o constituie numarul mare de copii bolnavi de SIDA( peste 2 milioane, la o tara ce are populatia Romaniei si curios chiar si suprafata sa), practic cea mai afectata tara din lume, ceea ce ridica probleme medicale uriase, in conditiile in care stabilitatea interna este inca subreda, chiar daca actualul presedinte Museveni a fost reales de trei ori din 1996 pina azi.
Museveni

O ideea buna au avut cei de la Hollywood cind au turnat un film despre viata lui Idi Amin, cu un Forest Whitaker genial. Filmul se numeste ,,Last King of Scotland" si fost realizat in 2006.

3 comentarii:

Amplecat.ro spunea...

Cateva remarci, complementare postului, care contine numeroase informatii binevenite:

1.
Pogroamele anti-asiatice din Africa sunt, din pacate, putin cunoscute. Nu au intrat in constiinta mondiala.

Uganda a avut, intr-adevar, cel mai mare succes "deportand" toti chinezii si indienii. O grava eroare economica, daca trecem peste aspectul uman. In prezent, multi s-au intors, neexistand o masa critica xenofoba care sa ii respinga. Masura a fost pur politica.


2.
Istoria Ugandei nu difera substantial de aceea a altor tari ale Africii. In prezent, insa, raportat la standardele Africii negre, Uganda este totusi o oaza de stabilitate economica si politica in regiune (distrugerea recenta a cimitirului Kasubi, spre exemplu, a fost, se pare un gest personal, nu unul organizat de miscari teroriste, in ciuda frecusurilor etnice locale).

Sudanul, Congo, Ciadul, Somalia, Burundi sau Etiopia au in continuare grave probleme.

Merita mentionat faptul ca Uganda (si, din cate stiu, Rwanda) este singura tara din zona unde nu se moare de foame, lucru care se intampla, din pacate in tari mult mai bine situatie international, precum Etiopia, Kenya sau Tanzania.

3.
Sunt sceptic cu privire la statisticile HIV-copii pentru Uganda (cifra de 2 milioane mentionata in text). Din cate stiu, tara are cea mai buna rata de scadere a infectiilor din Africa Centrala, fiind singura care a reusit testarea a aproape intregii populatii. Din cate stiu, au si cel mai bine pus la punct sistem medical (raportat la standardele central-est africane).

Uganda este cunoscuta pentru succesul de a implica elementul religios in politica anti-HIV (imami si pastori care promoveaza atat abstinenta, dar si prezervativul).

Din cate stiu, cea mai mare tragedie este in Swaziland, Malawi si Botswana.

Vio spunea...

Multumesc mult pentru completari.Informatia cu 2 milioane este din editia recenta a MARII ENCICLOPEDII A SATETELOR LUMII, editata de ziarul Financiarul.
Cu Malawi, Swaziland si Botswana ai dreptate, sunt in topul tarilor cu probleme generate de SIDA si as adauga si Africa de Sud.

Anonim spunea...

Probabil ca Botswana are atatea probleme cu virusul HIV datorita faptului ca moneda nationala e folosita fara protectie, de catre toti, peste tot.