luni, 11 octombrie 2010

Sri Lanka- conflict interetnic între singhalezi și tamiliO tara divizata de lupte interetnice si conflicte interreligioase situata la sud de India, in Oceanul Indian. De forma unei lacrime de pamânt ce curge peste strâmtoarea Palk, acesta insula numita cândva Ceylon, este martora unui razboi civil sângeros intre guvernul singhalez si tigri tamili din nord.

Cele doua mari grupuri etnice sunt singhalezii, originari din nordul Indiei, de origine indo-europeana, care ocupa insula locuita pina atunci de o populatie bastinasa inrudita cu papuasii si numita VEDDA , iar celalalt grup este format din indieni din sudul subcontinentului, de origine dravidiana, originari din statul indian Tamil, si de aici numele de tamili.Populatia singhaleza domina structurile de putere ignorind mult timp cerintele celor din nordul insulei, iar aceasta duce dupa declararea independentei in 1972 la tensiuni si pogromuri impotriva majoritarilor dar si la actiuni teroriste care arunca tara in haosul unui razboi civil fara sfirsit.

Practic se infrunta doua religii: budista(69%) si hindusa(16%), doua grupuri etnice: singhalezi in centru si sud(82%) si tamili in nord si est (9%). Restul populatiei este alcatuita din mauri/arabi, burgi/europeni si vedda.

Conflictul nu este incheiat pentru ca gruparea TETE(Tigri Eliberarii din Tamil Ealam), condusa de Velupillai Prabhakaran-foto jos- (ucis intre timp de fortele guvernamentale in mai 2005) doreste un stat independent hindus in nordul si in estul tarii, iar guvernul nu admite acest lucru chiar cu pretul inflamarii relatiilor cu India vecina( acesta trimite un corp expeditioanar de pace in1987, misiune care se incheie cu un esec lamentabil).

In urma acestui conflict au murit mai bine de 60 000 de oameni, multi dintre ei minoritari tamili, adica civili nevinovati dar si majoritari singhalezi, ucisi in atacuri teroriste.Escaladarea tensiunilor determina in rindul populatiei majoritare un nationalism exacerbat ce duce la infiintarea unei grupari radicale ce lupta prin forta importriva tamililor-Deshapremi Janatha Vyaparaya si care nu accepta dialogul cu guvernul.

3 comentarii:

Amplecat.ro spunea...

Interesant este ca multi tamili nu cred, inca, informatia conform careia Prabhakaran a fost omorat. Am discutat cu tamili in Paris si in Indonezia si exista cateva versiuni in circulatie. Pare insa un mit de imigranti.

Cert este ca miscarea tamila a fost distrusa. Va fi interesant de urmarit cum va fi reconstruita Sri Lanka, traumele fiind adanci, de ambele parti ale conflictului.

Vio spunea...

Din acest motiv circula atitea imagini cu liderul tamil mort.E ca situatia cu Ceausescu, multa lume nu a crezut.

Anonim spunea...

Buna, poti sa specifici si sursele pe care te-ai bazat la crearea acestui articol? multumesc anticipat