luni, 18 octombrie 2010

Haiti- ţara lui Napoleon cel Negru, Papa Doc şi Baby Doc

sărăcie extremă


,,Baby Doc"

Este greu de scris despre Haiti, pentru ca acesta tara are, cred, cea mai zbuciumata istorie din cite am citit.
Situata in jumatatea vestica a insulei cu acelasi nume, si impartind-o cu Republica Dominicana, acesta tarisoara este considerata de mult timp cel mai sarac stat din emisfera vestica a Globului.

,,Papa Doc"

Negrii adusi pe plantatiile de trestie si tutun de colonistii francezi, formeaza azi peste 95% din populatia tarii. Intre acestia apare o figura providentiala, in 1791, sub numele de Francois Dominique Toussaint Louverture, care reuseste, cu armata sa de fosti sclavi sa respinga atacurile francezilor, englezilor si spaniolilor, fiind supranumit Napoleon cel Negru. Ironia sortii face ca el sa cada in miinile francezilor lui...Napoleon Bonaparte.Anul 1844 este anul rupturii definitive intre vestul negru, de limba franco-creola si estul hispanic. Din acest moment istoria Haitiului se scrie cu mult singe, fiind un neintrerupt sir de dictaturi militare, absolutiste, puciuri militare si rascoale, genociduri si asasinate.
Desi o perioada a fost ocupata de trupe americane, in 1957, isi face loc pe scena unul dintre cei mai singerosi dictatori din America Centrala, un doctor de tara cu vederi extremiste, numit Francois ,,Papa Doc" Duvalier, care instituie un regim de teroare prin politia sa numita Tonton Macoutes, o combinatie absurda intre bande de tineri, politie secreta si miscare politica. Inamicii dictatorului nu erau numai metisii, fosta clasa conducatoare si elita politica a tarii, ci si adversarii sai negri.Trist esta ca fiul sau, Jean-Claude numit si ,, Baby Doc", preia in 1971 friele puterii si continua dictatura de familie, aruncind tara intr-un haos politic si economic complet. Revoltele populatiei din 1986 forteaza famiglia conducatoare sa plece in Franta. Acesta deschide calea catre alegeri democratice , care au loc in 1990, cind un preot romano-catolic Jean Bertrand Aristide, este ales sef al statului, opozitia il determina sa fuga din tara, ceea ce antreneaza o interventie militara a SUA si a OSA (Organizatia Statelor Americane) combinata cu sanctiuni economice, impotriva unui stat care nu mai exista decit pe harta.

Jean Bertrand Aristide

Cultura voodoo, recunoscuta ca religie in 2003, si care este o combinatie intre animism si crestinism domina tara desi peste 80% din populatie se declara romano-catolica, se poate ca acest lucru sa fii netezit drumul preotului catolic la sefia statului.Junta militara ce conduce tara este fortata la rindul ei sa plece in 1994, astfel ca fostul sef al statului este readus in functie, cu multa speranta. Dar rata uriasa a criminalitatii, marasmul economic in care se zbate tara de sute de ani, dar si orgoliile politice arunca tara din nou in haos. Distrugerile provocate de cutremurul din ianuarie 2010, au aruncat tara in urma cu zeci de ani, situatie din care se crede ca acesta tara nu-si va reveni.

palatul prezidential in ruine, in urma cutremurului

Alte date care întregesc tabloul de tara aflata in disolutie:
-cea mai mare rata de analfabetism din America Latina;
-cea mai mare rata a mortalitatii infantile din afara Africii, cu peste 200 de copii ce mor in primul an de viata, raportat la 1000 de copii nascuti vii;
-cea mai mica speranta de viata, de doar 57 de ani, din Emisfera Vestica;
-peste 60% din populatie nu are un loc de munca;
- doar un sfert din populatie are acces la apa potabila si la curent electric;
-cea mai mare rata de emigrare din tarile Americii;
-80% din populatie are un venit sub pragul minim acceptat.

Un comentariu:

Anonim spunea...

http://bloguridetop.blogspot.com/
PROMOVARE BLOGURI