miercuri, 29 septembrie 2010

Nigeria - conflictul din Biafra
Nigeria se confrunta inca de la declararea independentei, in 1960, cu numeroase rasturnari de guvern si cu o instabilitate politica permanenta. Stat membru al OPEC(Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol) Nigeria este cel mai populat stat african cu peste 110 milioane de locuitori, ceea ce aduce dupa sine o serie de probleme de adminstrare a vastului teritoriu de aproape 1 milion de kilometri patrati.In 1963 devine republica federala, iar in 1967 populatia majoritara din estul tarii IBO, scolita si educata de misionarii crestini, decide sa se separe de teritoriul Nigeriei. Acesta populatie crestina in mare parte si animista partial ,,statea'' la propriu pe un ocean de petrol pe care dorea sa-l adminstraze. Sustinuti de Franta, Portugalia si Spania( foste puteri coloniale si cu mari intererse economice in zona) acestia se inarmeaza si lupta impotriva guvernului federal condus de generalul Gowon, sustinut de Marea Britanie si URSS.
urmarile razboiului

Acest razboi civil se termina dupa trei ani in 1970, prin capitularea neconditionata a Biafrei, conflict ce lasa in urma sute de mii de refugiati si peste 1 milion de morti( dupa alte surse peste 2 milioane) precum si distrugerea capacitatilor de rafinare a petrolului.steagul Biafrei sus cu lt-col Ojukwa
iar jos steagul Nigeriei cu generalul Gowon

Puciurile si loviturile de palat conduse de armata continua si in 1975, 1876, 1983, 1985, 1993, 1994 si 1998 cind la putere se perinda diferiti generali, multi dintre ei fiind asasinati cind inca erau in functie. Conflictele etnice au drept cauza neintelegerile dintre populatiile HAUSA, din nord, FULANI,veniti din Guineea,YORUBA, din sud-vest si IBO din sud si est.noul presedinte

Alta cauza a conflictelor permanente o constituie religia, in principal dintre nordul islamic, consevator care se conduce dupa legea Sharia, degenerind intr-un fundamentalism islamic, si sudul crestin si animist.
In 2007 Umaru Musa Yar'Adua este ales seful statului, in urma alegerilor prezidentiale si parlamentare libere, ducind astfel la eliminarea -pentru cit timp?- a armatei din peisajul politic intern.

Niciun comentariu: