marți, 13 aprilie 2010

Honduras si El Salvador- războiul fotbalului sau războiul de 100 de oreCele doua ţări sunt situate în zona Americii Centrale continentale, fiind marcate constant în ulitmele decenii, de conflicte militare interne si de graniţă, determinate de perindarea la putere a unor junte militare.

Hondurasul are iesire la cele doua oceane, Atlantic( Marea Caraibilor) si la Oceanul Pacific, în timp ce El Salvador are iesire doar la Pacific. Originea conflictului este legată de o disputa de demarcare a graniţei în zona golfului de Fonseca, la care ambele tari aveau interese comerciale si strategice.


In 1969 cu ocazia disputarii meciurilor din campania de calificare pentru campionatul Mondial din 1970 din Mexic, cele doua tari s-au întâlnit pe terenul de fotbal în 8 iunie la Tegucigalpa(Honduras) si pe 15 iunie la San Salvador.
Toate acestea se întâmplau pe fondul unor tensiuni politice si sociale determinate pe de o parte de prezenta în Honduras a peste 300 000 de salvadorieni saraci, posesori de pamânturi, în urma unei reforme agrare iar pe de alta parte de disputele de granita mai sus amintite.

La al doilea meci din Salvador au început conflictele între cel doua galerii soldate cu morti din ambele tabere, cu masini incendiate si cu interventii ale armatei. La scurt timp armata salvadoriana, mult mai bine dotata si organizata invadeaza Hoandurasul si ataca cu aviatia diferite locatii din sudul tarii. Dupa patru zile de lupte, adica aproximativ 100 de ore, si dupa 2100 de morti în partea Hondurasului( civili si soldati) si 900 din partea Slavadorului, Organizatia Statelor Americane mediaza conflictul, care se va încheia oficial abia peste 11 ani în 1980 prin semnarea unui tratat de pace.

Un comentariu:

starchim01 spunea...

Foarte interesant blogul.