sâmbătă, 6 martie 2010

Genocidul din Cambodgia- Pol Pot şi Câmpiile Morţii


harta ţării ,,desenată,, de craniile copiilor ucişi

Pol Pot în anii '70 si în anii '90

viziunea unui artist

templele închinate victimelor dictaturii potiste se întâlnesc pe tot cuprinsul ţării


Multe s-au scris despre atrocitatile comise de Hitler, Stalin, Mao sau chiar Ceausescu si foarte putine despre inimaginabilul genocid comis de Khmerii Rosii ai lui Pol Pot în ,,Kampuchea Democratica" asa cum o numeau ei.
In 1975 vin la putere Pol Pot ca sef al guvernului si Khieu Samphan ca sef al statului, impunând printr-o noua constitutie un regim de teroare comunsita care izoleaza practic ţara si duce la ceea ce ei numeau REEDUCARE.
In numai trei ani populatia urbana a ţării dispare, fiind efectiv mutata la ţară pentru a munci pamânturile, astfel ca Pnom Penh-capitala tarii- ajunge sa aiba în 1976 doar 30 000 de locuitori!!
Asta nu ar fi nimic, dar regimul care se folosea de tineri de pâna în 20 ani cu creierele spalate, a ,,înteles " ca reeducarea se face prin ucideri în masă!
Concret, pâna în 1979 au fost ucişi peste DOUA MILIOANE de persoane, iar urmele acestor genociduri nu au fost nici măcar ascunse, toate craniile celor ucisi prin decapitare sau împuşcare fiind ,,depozitate" la marile intersectii, în aşa numitele Câmpii ale Morţii, sub forma de piramide ca sa aminteasca tuturor trecatorilor cine sunt si ce vor Khmerii Rosii.
Pâna si vietnamezii- si ei comunisti si trecuti printr-un razboi civil- n-au mai suportat excesele sângeroase ale dictaturii cambodgiene si au intervenit în 1979 înlaturându-i de la putere pe khmeri.
Asta însa nu a pus capat razboiului civil cambodgian care a continuat înca 20 de ani pâna la moartea lui Pol Pot si până la semnarea unui acord între factiunile care s-au luptat atâtia ani.
Guvernul sprijinit de vietnamezi a devenit ţinta unui razboi de gherile purtat culmea de trei formatiuni care s-au confruntat pâna atunci si anume: cea a Khmerilor Rosii îndepartati de la putere si responsabili de genocid, cea a printului Norodom Shianuk înlaturat de la putere de khmeri datorita relatiilor lui cu China comunista, si cea a fostului prim ministru Son San de sorginte burgheza si cu sprijin american.
In 1991, 16 000 de căşti albastre ale ONU sunt trimise pentru ca acesta tara sa iasa din marasmul razboiului civil si împreuna cu Norodom Shianuk si cu Norodom Sihamoni- fiul său si regele ţării din 2004- repun pe linia democratica acesta tara greu încercata.
Azi aproape 1 milion de cambodgieni traiesc în sudul Vietnamului, în Delta Mekongului nemai dorind sa se întoarca în tara înnecata în sânge. Nici cei peste 370 000 de refugiati din Thailanda nu au reusit sa se întoarca la casele lor, mai ales ca probabil n-au avut niciodata o casa.
Consecintele genocidului nu s-au sters: azi înca 83% din populatie traieşte la sate ca o consecinţă a ,,mutării" orăşenilor la munca, de catre khmerii rosii, câmpurile minate de toate armatele si gherilele cambodgiene înca fac victime si azi, în 1990 PNB/loc. era de 160 $ adica jumatate din cât era în 1960, azi este de 430$ , printre cele mai mici din lume, iar suprafata de pădure cu esenţe de lemn preţios a scazut de la 75% în anii '60 la 35% în 2000.

Un comentariu:

Anonim spunea...

e fumos blogul dar tot originalul e PLECATDEACASA !!!!!!!!! Oricum felicitari si pt acesta :d ...fercu alex