marți, 16 februarie 2010

Eritreea și războiul devastator cu Etiopia


oricine poate fi soldat!

Președintele Eritreei Isaias Afewerki, fost lider al Frontului de Eliberare( stânga)

se observă că Etiopia nu mai are ieșire la Marea Roșie, ceea ce creează multe probleme comerciale

soldat etiopian mort în 1998, anul declanșării conflictului de graniță
Problemele pe care le are azi Eritreea pleacă, ca de fiecare data în Africa, de la statutul de fostă colonie și de la gradul de subordonare vizavi de marile puteri din perioada războiului rece.
Fostă colonie italiană înca din secolul al XIX lea, Eritreea rămâne după al Doilea Război Mondial sub protectorat britanic, până în 1952, când Împăratul Etiopiei Haile Selassie include Eritreea într-o federație cu Etiopia, acordându-i prin constituție o largă autonomie.
Lucrurile se schimbă fundamental atunci când are loc înlăturarea de la putere a Împaratului(ce orientase țara către Statele Unite, inclusiv în ceea ce privește dotarea cu armament) de către o juntă militara condusă de un fanatic marxist, Locotenent-colonelul Mengistu Haile Mariam care practic anexează Eritreea declarând-o provincie a Etiopiei.
Frontul de Eliberare a Eritreei și falanga sa mai activă, Frontul Popular de Eliberare a Eritreei luptă, începând cu 1962, pentru ieșirea de sub dominația etiopiană.
Astfel, începe cel mai lung război de independență purtat pe teritoriul Africii, totul culminând cu prăbușirea regimului marxisto-sovietic al lui Mengistu în 1990 și cu cucerirea de către rebelii eritreeni a capitalei Asmara.
După o perioadă de relativă liniște, generată de recunoașterea de către Etiopia a independenței Eritreei, de organizarea unui referendum pentru independență și de un acord comercial prin care Etiopiei i se acorda un fel de ,,culoar de tranzit de mărfuri" către Marea Rosie, încep problemele de graniță în regiunea Badme, urmate apoi, pentru Eritreea, de conflicte de graniță cu Djibouti(vecinul din sud și concurent la Marea Roșie) sau cu Sudanul, acestea din urmă legate de diferitele facțuni tribale islamice susținute financiar de Etiopia( mai are dispute și cu Yemenul privind jurisdicția asupra unui arhipelag coraligen din Marea Roșie).
În concluzie, războiul care a măcinat cele două țări în ultimii aproape 50 de ani, s-a soldat cu peste 100 000 de morți și cu un milion de refugiați, care se deplasau dintr- parte în alta a țării, în functie de linia frontului, care se întindea pe 620 de kilometri.
Azi, ambele țări se zbat într-o sărăcie cruntă, ocupând ultimele locuri în ierarhiile internaționale care indică nivelul de dezvoltare, Eritreea era ultima dată pe poziția 178 în lume ( din 202 țări) cu un PIB de 220 de dolari /locuitor.

Niciun comentariu: