joi, 21 ianuarie 2010

Macedonia-lungul drum de la recunoaştere la suveranitateHarta Macedoniei, tara fara iesire la Marea Adriatica (macedo-românii sau aromânii, sau machidonii provin la origine din acesta parte a Peninsului Balcanice)

iata si harta Greciei , unde se poate observa ca exista doua regiuni (diviziuni administrative) cu numele de Macedonia

Macedonia – tara din fostul spatiu iugoslav, situata în centrul Peninsulei Balcanice cu capitala la Skopje, începe sa fie cunoscuta dupa desprinderea de Iugoslavia ca FYRM sau FYRO Macedonia (Former Yugoslavian Republic Of Macedonia ), datorita protestelor Greciei la adresa numelui acestei noi tari.
Având în vedere ca in nordul Greciei exista o provincie cu acest nume, teama, normala pâna la un punct, de revendicare a unei parti din Grecia de catre acest nou stat a generat acest tip de reactie dura, mult timp Grecia nerecunoscând aceasta tara (un alt punct de disputa îl vizeaza si pe Alexandru Macedon).
Cu o componenta multietnica si religioasa specifica balcanilor de sud-vest în care domina sârbii si macedonenii (populatie cu ascendenta greceasca) de religie ortodoxa si albanezii (islamici), acest stat s-a confruntat cu numeroase crize politice si sociale, prima vizeaza relatia tensionata cu Grecia, care se mentine si astazi, a doua a fost legata de cei peste 250 mii de albanezi kosovari care s-au refugiat in 1999 in Macedonia din Iugoslavia, iar cea de a treia criza a fost legata de relatia cu Bulgaria care recunoaste in cele din urma suveranitatea si existenta unui popor macedonean ( in 1999).
Ultimul episod s-a consumat la Summit-ul NATO de la Bucuresti din aprilie 2008 când Grecia s-a opus aderarii Macedoniei la alianta militara, amenintând cu retragerea de la lucrarile summit-ului.
De altfel Grecia are o traditie îndelungata a relatiilor tensionate cu vecinii, cel mai celebru fiind diferendul de granita cu Turcia si problema ,,Ciprului de Nord ".

2 comentarii:

Anonim spunea...

Woah! I'm really loving the template/theme of this blog. It's simple, yet effective.
A lot of times it's very hard to get that "perfect balance" between superb usability and appearance. I must say you have done a amazing job with this. In addition, the blog loads super quick for me on Chrome. Excellent Blog!

Also visit my blog; laser cellulite treatment

Anonim spunea...

I always used to study post in news papers but now as I am
a user of web so from now I am using net for articles, thanks to web.


Feel free to visit my homepage; laser cellulite treatment