joi, 29 octombrie 2009

Namibia - apendicele apartheid-ului sud african


A fost mult timp cunoscută ca Africa de Sud-Vest, fără o identitate națională sau statală conturată, ca în cazul altor state africane colonizate de marile puteri europene.
Situată la nord-vest de Africa de Sud, aceasta țară a stat în umbra apartheid-ului, ca politică sau sistem de guvernare, bazat pe segregarea rasială instituită de minoritatea albă.
Fostă colonie germană, Namibia este ocupată în 1915 de trupele sud-africane, iar după cinci ani intră sub mandatul Ligii Națiunilor( precursoarea ONU).
Acest lucru este de neacceptat în viziunea africaaner-ilor de la Pretoria, care drept răspuns instituie regimul segregaționist și aici. Motivul refuzului, stă ca aproape întotdeuna, în interesele de exploatare a uriașelor resurse de diamante, neferoase, uraniu și aur.
În 1966 Adunarea Generală a ONU, decide schimbarea numelui în Namibia și plasarea acesteia sub administrarea sa directă. Republica Africa de Sud ignora această decizie, ceea ce are ca efect trecerea la acțiuni armate ale SWAPO ( Organizația Poporului din Africa de Sud -Vest), acțiuni care ating apogeul în anii '70 împotriva forțelor armate sud africane, bine dotate și foarte numeroase.
Bazele militare ale SWAPO din Zambia și Angola, precum și ajutorul primit din partea statelor cu regim comunist din Africa sau din lume, transformă acest conflict armat cu Africa de Sud, într-o scenă de luptă în care se înfruntă cele două blocuri ideologice din acea perioadă, comunist și capitalist. Exemplele sunt edificatoare: Coreea, Vietnam, Angola, Salvador, Nicaragua,etc.
Trupele cubaneze din Angola, aduse acolo ca ,,forțe de menținere a păcii" au și ele rolul lor în alimentarea cu logistică a SWAPO. Abia în 1989 au loc alegeri în Namibia, în 1990 este proclamată independența țării, iar primul președinte este liderul SWAPO, Sam Daniel Nujoma, care duce o politica de conciliere, ce asigura o oarecare stabilitate țării.
Baza navală de la Walvis Bay deținută de Africa de Sud, este retrocedată Namibiei abia în 1994.
În colțul nord-estic, există o fâșie, un coridor, numit Caprivi, unde o grupare rebelă numită Armata de Eliberare din Caprivi, condusă de de Mishake Muyongo, susținut de Botswana,  a întreprins actiuni de intimidare armată la adresa armatei namibiene( conflict încheiat în 1999), cu rolul de a destabiliza regiunea și de a separa coridorul Caprivi de Namibia. Acest coridor cu rol geostrategic important, a fost atașat la Namibia, din perioada stapânirii germane, cu rolul de a lega Namibia de bazinul fluviului Zambezi, în timp ce Botswana reclamă apartenența la zona sa nordică numită Chobe.imagine din cel mai arid desert african, Namib


luni, 12 octombrie 2009

Papuaşii și războaiele civile


Papua Noua Guinee și vecinul din vest, Insulele Solomon


Francis Ona, liderul rebelior din Insula Bougainville a militat pentru îndepărtarea companiilor străine de la exploatarea de cupru de la Paguna.

insula razboiului civil ,cu mina de cupru Paguna în centru (redeschiderea ei ar costa statul sau companiile interesate 1,3 miliarde de dolari)

steagul țării, cu pasărea paradisului numita ,,kumul"- simbol național

băștinaș din centrul țării

Papua Noua Guinee, este un stat ce ocupă partea de est a insulei Noua Guinee. Numele dat de portughezi are legatura cu faptul ca băștinasii seamană cu locuitorii de pe coasta Golfului Guineei, din vestul Africii.
Istoria colonială a facut ca insula locuită de toate populatiile Pacificului( papuași, indonezieni, melanezieni, polinezieni, micronezieni, chinezi) sa fie împărtită în doua, jumatatea de vest se numeste acum Irianul de Vest si reprezinta o mare si foarte saracă parte a Indoneziei, iar estul reprezinta o combinatie intre colonia germana New Guinea din nord si colonia britano-australiana Teritory of Papua din sud.
Pentru acesta tara lucrurile se complica din momentul in care isi declara independenta, in 1975, pentru ca in insula Bougainville (nume dat în memoria marelui navigator) începe o miscare de rezistenta impotriva guvernului, finantata de regimul din Insulele Solomon( vecinul din vest) cu care bougainvillienii au in comun etnia si limba.
Războiul civil din acesta insula care dureaza 10 ani (1989-1999) genereaza un val de refugiati, 20 000 de morti si pagube de zeci de milioane de dolari, mai ales ca aici se afla si unul dintre cele mai mari zacaminte de cupru din regiunea Pacificului, inchis datorita miscarii de secesiune si razboiului civil, asadar interesul este si unul economic nu numai unul politic.
O tara foarte saracă, fara cai ferate!? si cu putine șosele, mai are un diferend cu Indonezia, datorita suspiciunii ca papuasii sustin lupta armata a secesionistilor,, Miscarea pentru o Papua Libera" din Irianul de Vest, provincie indoneziana.