joi, 29 octombrie 2009

Namibia - apendicele apartheid-ului sud africanimagine din cel mai arid desert african, Namib

actualul presedinte Hifikepunye PohambaNamibia a fost mult timp cunoscuta ca Africa de Sud-Vest, fara o identitate nationala sau statala conturata, ca in cazul altor state africane colonizate de marile puteri europene.
Situata la nord-vest de Africa de Sud, aceasta tara a stat in umbra apartheid-ului, ca politica sau sitem de guvernare, bazat pe segregarea rasiala instituita de minoritatea alba.
Fosta colonie germana, Namibia este ocupata in 1915 de trupele sud-africane, iar dupa cinci ani intra sub mandatul Ligii Natiunilor( precursoarea ONU).
Acest lucru este de neacceptat in viziunea africaaner-ilor de la Pretoria, care drept raspuns instituie regimul segregationist si aici.


Motivul refuzului, sta ca aproape intotdeuna, in interesele de exploatare a uriaselor reserse de diamante, neferoase, uraniu si aur.
In 1966 Adunarea Generala a ONU, decide schimbarea numelui in Namibia si plasarea acesteia sub administrare directa.Republica Africa de Sud ignora acesta decizie, ceea ce are ca efect trecera la actiuni armate ale SWAPO ( Organizatia Poporului din Africa de Sud -Vest), actiuni care ating apogeul in anii '70.
Bazele militare ale SWAPO din Zambia si Angola, precum si ajutorul primit din partea statelor cu regim comunist din Africa sau din lume, transforma acest conflict armat cu Africa de Sud intr-o scena de lupta in care se infrunta cele doua blocuri ideologice din acea perioada, comunist si capitalist. Exemplele sunt edificatoare: Coreea, Vietnam, Angola, Salvador, Nicaragua,etc.
Trupele cubaneze din Angola, aduse acolo ca ,,forte de mentinere a pacii" au si ele rolul lor in alimentarea cu logistica a SWAPO.Abia in 1989 au loc alegeri in Namibia, in 1990 este proclamata independenta tarii, iar primul presedinte este liderul SWAPO, Sam Daniel Nujoma, care duce o politica de conciliere, ce asigura o oarecare stabilitate tarii.
Baza navala de la Walvis Bay detinuta de Africa de Sud este retrocedata Namibiei abia in 1994.
Daca priviti harta observati ca in coltul nord-estic exista o fisie numita Caprivi, unde o grupare rebela numita Armata de Eliberare condusa de de Mishake Muyongo, sustinut de Botswana, intreprinde actiuni de intimidare armata la aadresa armatei namibiene.
Vecinul de est al Namibiei , are citeva diferenduri de granita in zona desertului Kalaharii, astfel ca finanteaza actiuni teroriste pe teritoriul Namibiei.
Exemple in Africa, de finantare a unor grupari rebele de catre alte state ,exista o sumedenie: Burundi, Rwanda, Rep. Centrafricana, Sudan, Ciad, Sierra Leone,etc.

luni, 12 octombrie 2009

Papuaşii și războaiele civile


Papua Noua Guinee și vecinul din vest, Insulele Solomon


Francis Ona, liderul rebelior din Insula Bougainville a militat pentru îndepărtarea companiilor străine de la exploatarea de cupru de la Paguna.

insula razboiului civil ,cu mina de cupru Paguna în centru (redeschiderea ei ar costa statul sau companiile interesate 1,3 miliarde de dolari)

steagul țării, cu pasărea paradisului numita ,,kumul"- simbol național

băștinaș din centrul tarii

Papua Noua Guinee, este un stat ce ocupa partea de est a insulei Noua Guinee. Numele dat de portughezi are legatuara cu faptul ca bastinasii seamana cu locuitorii de pe coasta Golfului Guineei din vestul Africii.
Istoria coloniala a facut ca insula locuita de toate populatiile Pacificului( papuasi, indonezieni, melanezieni, polinezieni, micronezieni, chinezi) sa fie impartita in doua, jumatatea de vest se numeste acum Irianul de Vest si reprezinta o mare si foarte saraca parte a Indoneziei iar estul reprezinta o combinatie intre colonia germana New Guinea din nord si colonia britano-australiana Teritory of Papua din sud.
Pentru acesta tara lucrurile se complica din momentul in care isi declara independenta, in 1975, pentru ca in insula Bougainville (nume dat in memoria marelui navigator) incepe o miscare de rezistenta impotriva guvernului, finantata de regimul din Insulele Solomon( vecinul din vest) cu care bougainvillienii au in comun etnia si limba.
Razboiul civil din acesta insula care dureaza 10 ani ( 1989-1999) genereaza un val de refugiati, 20 000 de morti si pagube de zeci de milioane de dolari , mai ales ca aici se afla si unul dintre cele mai mari zacaminte de cupru din regiunea Pacificului inchis datorita miscarii de secesiune si razboiului civil, asadar interesul este si unul economic nu numai unul politic.
O tara foarte saraca fara cai ferate!? si cu putine sosele mai are un diferend cu Indonezia, datorita suspiciunii ca papuasii sustin lupta armata a secesionistilor,, Miscarea pentru o Papua Libera" din Irianul de Vest, provincie indoneziana.