vineri, 26 iunie 2009

Ceuta și Melila - mărul discordiei marocano-spaniole


Ceuta și Melila-  sunt două teritorii minuscule de pe coasta marocană a Mediteranei, situate în zone strategice din apropierea strâmtorii Gibraltar(Ceuta este chiar corespondentul orașului Gibraltar), care este posesiune engleză.

Cele două teritorii rămân ale Spaniei, după ce au fost o perioadă și sub controlul suveranilor marocani sau a regilor portughezi. 
În afară de cele două teritorii mai mari, mai există Insulele Chafarinas,  teritoriul peninsular Penon  de Velez de la Gomera și  teritoriul Penon de Alhucemas, toate în dispută cu Marocul, pe teritoriul căreia se află sau în apele teritoriale ale acestei țări.
Ceuta(18,5 kmp) în 1580 și Melila(12,3 kmp) în 1946, devin teritorii spaniole împreună cu alte trei  miniregiuni de la Oceanul Atlantic sau din interior: Tanger, Rif și Ifni, dar care sunt cedate Marocului după mai bine de 400 de ani.
Se poate vorbi de un anume schimb politic tacit între Spania și Maroc, prin care prima renunță la teritoriul Saharei Occidentale(foste Spaniole), lăsându-i pe sahrawi să se lupte singuri cu ocupația marocană, în schimbul continuării dominației asupra acestor porturi foarte importante pentru spanioli- vezi Sahara Occidentală.
În 2010 , ca o deschidere a Spaniei către populația de religie musulmană din enclave, este permisă pentru prima dată de la Reconquista,  sărbătorirea oficială a Zilei Sacrificiului.
În perioadele lungi de conflicte marocano-spaniole cele două teritorii  sau toate cinci care aparțin azi Spaniei jucau rolul de avanposturi pentru recucerirea altor enclave sau teritorii de la arabi.
Temuta organizație islamistă Al Qaeda, spune într-un comunicat, că Ceuta și Melila sunt ,,teritorii ocupate "și le compară cu Palestina, astfel că exista suspiciuni că atentatele de la Madrid din 2004 au legătura- și- cu aceste două enclave.


luni, 8 iunie 2009

Guineea Ecuatorială- alt genocid african necunoscut


Dictatorul Nguema este executat


întâlnire între Președintele Nguema și fostul secretarul de stat americanpe steag este arborele okoume- arbore de esență prețioasă, principalul produs de export al țării

partea continentala a țării

Situată dupa cum îi spune și numele în zona ecuatorială a Africii, această țară este formată din două părți: una insulară(Annobon și Bioko unde se află și capitala Malabo) și o parte continentală numită Mbini, avându-i vecini pe Camerun și Gabon.
Puține lucruri se știu despre aceasta micuță țară, aflată la capătul de jos al listei mondiale privind PIB-ul pe locuitor sau speranța de viață, dar și mai puține despre regimul dictatorial al lui Francisco Macias Nguema.
După declararea independenței de sub dominația spaniolă în 1968, țara intră pe mâna acestui sângeros dictator care timp de 11 ani, pâna în 1979 distruge orice urmă de democratie sau umanitate din acesta țară.
După uciderea a mii de civili, 1/3 din populația țării se refugiază în țările vecine, astfel că acest regim brutal și sângeros duce și la depoppularea țării și la o accentuată criză alimentară.
Sfârșitul acestui dictator este pe măsura faptelor, astfel ca este înlăturat de la putere de nepotul sau Teodoro Obiang Nguema Mbasogo( colonel de armata) care îl condamna la moarte pentru genocid împotriva propriei populatii.
Acesta din urma devine președintele țării si sperantele de democratizare scad pe masura ce noul dictator repetă greșelile unchiului său, alegerile prezidentiale din 1996 soldându-se cu un rezultat inegalabil, este ales pe următorii 7 ani cu 99% din voturi!!!
Văaduceți aminte de alegerile din timpul lui Ceaușescu!