luni, 23 februarie 2009

Noua Zeelandă şi relaţia cu armele nucleare
nava amiral a miscarii ecologiste Greenpeace, aici între gheturile Antarcticii

aici scufundata de agenti secreti francezi în 1985, în portul Auckland din nordul Noii Zeelande

Noua Zeelandă este o republică pacifică( monarhie constitutionala ,,supusa" reginei Marii Britanii), careia i se mai spune si ţara de la antipozi, în partea de vest a Oceanului Pacific, formată din două insule mari, Noua Zeelandă nu are tipul de probleme şi conflicte la care ne-am aştepta, pentru că politica sa externă de lupta împotriva poluării şi proliferării armelor nucleare, generează uneori crize, aşa cum a fost scufundarea navei amiral a miscarii ecologiste Greenpeace ,,Rainbow Warrior “ , în 1985 de către agenţii secreţi francezi, ceea ce a dus la o reacţie dură a Noii Zeelande faţă de Franţa, care îşi continua experimentele nucleare în atolul Mururoa din Polinezia Franceza, acesta situatie fiind repetata si în 1995 când Franta anunta reluarea acestor experiente.
O altă criza este declanşată în 1986 când Noua Zeelandă interzice intrarea în porturile sale a navelor militare sau civile cu propulsie nucleară, generând răspunsul ferm al SUA care se vedea în imposibilitatea de a mai intra cu flota militara în apele teritoriale ale acestei ţări, astfel relaţiile dintre cele două ţări sunt deteriorate pentru o perioadă de 10 ani.
Şi nu în ultimul rând în urma protestelor diverselor căpetenii de triburi maori (triburi de polinezieni, de altfel bastinasi care detin azi 9 % din populatia totala) din ţară, guvernul acordă despăgubiri indigenilor pentru victimele războaielor de colonizare din secolul XIX.

miercuri, 18 februarie 2009

Algeria - fundamentalisti vs progresisti


mujahedini in pregatire de lupta ( luptatori ai razboiului sfint numit in araba Jihad)

in 2007 sediul Curtii Constitutionale din Alger a fost tinta unui atac terorist al Frontului Islamic Magrebian

imagine surprinsa dupa un atac terorist al Frontului Islamic Magrebian , organizatie afiliata Al Qaida

presedintele Bouteflika , la o intilnire cu ambasadorul Malyisiei

Algeria este unul dintre cele mai intinse state din Africa

Algeria este un stat situat în nordul Africii cu iesire la Marea Mediterana , in regiunea numita Maghreb ( dominata de Muntii Atlas ) , din care mai fac parte Marocul si Tunisia , este confruntat de peste 20 de ani cu un razboi civil care opune miscarea fundamentalista islamica Frontul Salvarii Islamice ( ce are drept obiectiv instaurarea unei republici islamice , dupa modelul Iranului) guvernelor instaurate de Frontul de Elberare Nationala cu ajutor francez si american .
Desi au iesit invingatori in alegeri islamistii nu au putut prelua puterea ,deoarece interesele Frantei si ale U.E. pentru petrolul si mai ales gazul algerian dar si asigurarea unei securitati politice in zona, au primat in fata argumentului alegerilor libere .
De asemenea in sud vestul tarii exista tabere de refugiati din Sahara Occidentala ( practic orase , pentru ca ele au fost infiintate in urma cu peste 40 de ani) care nu au acceptat dominatia marocana . Algeria are statut de tara gazda nefiind suspectata ca ar fi ajutat trupele rebele , desi exista un conflict de granita cu tara vecina dar neprietena .
Algeria are un diferend de granita si cu Libia in partea de SE a tarii teritoriu pe care Libia il reclama insistent, datorita potentialelor resurse de petrol si gaz pe care acesta le-ar detine, precum si cu Marocul pe toata lungimea granitei de NV in zona ergurilor ( aglomerari de dune ) si hamadelor ( platouri pietroase ) ce marginesc imensitatea desertului Sahara, practic 90% din suprafata staului fiind asezata intr-o zona desertica .

joi, 12 februarie 2009

Argentina


imaginea insulei principale din arhipelag


debarcarea trupelor britanice


cimitirul soldatilor ucisi in conflict si un avion Harrier cu aterizare verticala pe portavion

Numele vine de la  ,,Țara Argintului “ dat în 1826 în urma adoptării primei constituții, o țară mare din America de Sud, care nu a fost scutită de războaie în ultimul secol. Anul 1982, este anul ce marchează istoria țării prin declanșarea unui război pentru insulele Falkland sau Malvine (ocupate din 1833 de englezi) cu Marea Britanie. În aprilie –iunie, trupele argentiniene suferă o înfrângere usturătoare și  umilitoare pe câmpul de luptă, astfel că se retrag din arhipelag. 
Momentul  înfrângerii și al retragerii trupelor, aduce în Argentina un curent de revenire  la un regim constituțional și democratic. Acest curent reformator îl aduce în fruntea statului pe Carlos Menem,  președinte care inițiază o politică de reconciliere cu inamicii din interior dar și cu Regatul Unit, de altfel, el devine primul șef de stat argentinian care vizitează Marea Britanie în 1998. 
Istoria recentă a Argentinei reține și încheierea disputei pentru Canalul Beagle cu Chile în 1991 (canal situat în sudul insulei Țara de Foc, la sud de strâmtoarea Magelan, controlată de Chile, canalul are o importanță strategică pentru Argentina) și reprimarea unei revolte a militarilor în 1990. 

joi, 5 februarie 2009

Conflictul civil din Albania


Tirana- capitala

Sali Berisha


Albania este o ţară situată în partea de vest a Peninsulei Balcanice, cu ieşire la Marea Adriatică si cu niste vecini nu tocmai ospitalieri de genul Serbiei (acum exista Kosovo!), ocupă un spaţiu geopolitic complex în care stăpânirea otomană a lăsat urme adânci iar comunismul probleme sociale uriaşe.

După ocuparea regiunii de către Imperiul Otoman în sec al XV lea, majoritatea populaţiei trece la islamism, iar după al II lea RM devine o ţară comunistă ce adoptă linia stalinistă.
Urmează o perioada de izolare, Albania devenind cel mai sărac stat din Europa impreuna cu Republica Moldova, problemele ridicate de acest regim dictatorial au ca efect destabilizarea ţării. După îndepărtarea de la putere a lui Enver Hodja (1991), coroborat cu prăbuşirea jocurilor de întrajutorare din 1997 (un fel da Caritas si Gerald de la noi+ Banca Religiilor, Columna Bank si Bancorex la un loc), se declanşează un război civil care duce la moartea a 1600 de persoane şi la peste 6000 de răniţi.
Criza este accentuată de faptul ca în provincia Kosovo ( locuită în proportie de 80-90% de etnici albanezi musulmani, în condiţiile în care populaţia sârbă este de religie ortodoxă) din Iugoslavia mişcarea teroristă UCK (Armata de Eliberare din Kosovo) declansează operaţiuni de gherilă împotriva armatei şi etnicilor sârbi.

Intervenţia NATO (1999), duce la apariţia unui val de refugiaţi albanezi din Kosovo evaluat la 450 000 de persoane, lucru care amplifică problemele statului, confruntat deja cu o ecaladare a violenţelor şi cu o anarhie cronică.
Crima organizată, traficul de femei indreptat catre Italia şi corupţia fac din Albania statul cu cea mai mică creştere economică din Europa (este drept ca in ultimii ani lucrurile s-au mai reglat, prin depunerea unei adeziuni la NATO si la UE), cu cei mai multi emigranţi ( în special în Italia), numărul acestora fiind estimat la 600 000 din 3, 3 milioane, populaţie totala în 1998.