miercuri, 16 decembrie 2009

Comore- musulmani, război, sărăcie,faliment- reţetă africană


AHMED ABDALLAH SAMBI-presedintele de azi al Comorelor

Mohammed Bacar-liderul secesionistilor din Comorerebel din insula Anjouan, inconjurat de trupe ale UAPozitia geostrategica, in Oceanul Indian, linga strimtoarea Mozambic, a acestor insule nu a adus decit conflicte si razboaie civile singeroase, acestei federatii alcatuite din trei insule.
Foste colonii franceze, acestea sunt populate de metisi rezultati din mixarea negrilor, a arabilor si a malgasilor( bastinasi din Madagascar), iar religia cvasidominanta este islamismul.
Dupa declararea independentei in 1975, Comore intra intr-o perioada de framintari politice tipice pentru statele nou create din Africa.
Astfel au loc mai multe lovituri de stat si asasinate ale presedintilor dar si multe tentative de separare (secesioniste) din partea insulelor componente.
Insula Mayotte, majoritar crestina ramine ,,teritoriu de peste mari al Frantei ", impotriva deciziilor ONU( asta indica gradul de nesimtire politica a marilor puteri coloniale, care dau rezolutii doar atunci cind interersele lor nu sunt afectate).
Incepind cu 1997 au loc masive manifestatii in insula Anjouan( a doua ca marime dupa Grande Comore sau Ngazidja), datorate unui colonel de jandarmi, Mohammed Bacar care instiga populatia la revolta impotriva guvernului de la Moroni.
Incepe un lung sir de conflicte civile intre fortele guvernamentale si militiile rebele din insula, soldate cu uciderea colonelului secesionist si restabilirea ordinii in insula Anjouan.
Acest control a fost dobindit si cu ajutorul trupelor UA(Uniunea Africana ) cu soldati sudanezi( nu inteleg ce cauta aici, cind Sudanul are probleme uriase in Darfur?) si mozambicani.
Federatia Insulelor Islamice ? Comore este astazi una dintre cele mai sarace tari de pe Glob, cu sub 500 de $ PNB/loc, cu militii rebele in Insulele Anjouan si Moheli( cu autonomie extinsa ), cu un dezacord cu Franta in privinta insulei Mayotte si cu o presiune a populatiei, uriasa( spor natural 31 la MIE!!).
Un cadru natural absolut fantastic, cu un vulcan activ in care se poate cobori in crater, cu rezervatii de broaste testoase uriase, cu cascade si plaje fascinante ar putea deveni un paradis turistic, asa cum Seycelles ( insula vecina de la nord ) sau Mauritius ( la sud) au reusit.

Niciun comentariu: