joi, 19 noiembrie 2009

Sierra Leone- cascadă de lovituri de stat și tichia de diamantepriviti acest copil care împușca oameni așa cum bea apa dimineața, și uitati-vă ce are în spate!!?

presedintele Ahmad Tejan KabbahFreetown-mizerie și saracie, sau invers sau oricum, tot asta înseamnă o asociere sângeroasă


Când portughezii au văzut forma peninsulei ciudate din Golful Guineei s-au gândit la un leu, mai precis la ,, Muntele Leu", astfel apărând pe hărțile vremii denumirea de Sierra Leone.
Ţară zguduită de războaie și probleme sociale imposibil de rezolvat, a ,,beneficiat" si de un ,,ajutor" de la Liberia vecină care are/a avut, un traseu politic asemănător.
Un teritoriu ce se dorea a fi o reîntoarcere la tradiție si la strămoși a ajuns pionul principal într-un război al diamantelor si orgoliilor tribale cum rar a văzut Africa, si Africa a vazut multe!
Aici au fost adusi sclavii eliberati din Indiile de Vest(Antilele) si din America de Nord, după ce o fundatie caritabila cumpară fâșia de coastă a Sierrei Leone.
Odată ajunsi aici, în acest ,,Hope Land", întemeiaza un oras, care nu se putea numi altfel decât Freetown, inutilă traducerea.
Pe stema țării scrie :Unitate- cinci grupuri etnice aflate în război; Libertate- prima constitutie stabileste principiul partidului unic, calea sigură catre dictatură; Dreptate- mii de copii soldati si sapte lovituri de stat militare.
Intre 1978 si 1991 tara este condusă de un partid unic si de un general pe nume Joseph Momoh, care nu reuseste sa ofere stabilitate tarii.
In 1992 este instalat la putere Valentine Strasser, care este si el înlăturat in 1996 tot de către militari.
In 1996 se organizeaza alegeri desi țara se afla în plin razboi civil, acestea îl aduc la putere pe Ahmad Kabah ce instituie un regim civil, dar si acesta este răsturnat de la putere în 1997.
În războiul civil intervine si Liberia care prin dictatorul Charles Taylor, sprijina unitatile rebele din Frontul Unit Revoluționar, acest lucru duce la aparitia a 1,5 milioane de refugiati și zeci de mii de morți.
Trupele din Nigeria si Guineea ajuta guvernul sa restabileasca autoritatea pe aproape jumate din teritoriul tarii, iar în 1999 cind haosul era generalizat trupe ale ECOMOG ( COMUNITATEA ECONOMICA A STATELOR AFRICII OCCIDENTALE) eliberează Freetown-ul din mâinile rebelilor si liberienilor, astfel se deschide calea unui dilog între cele doua factiuni.
Strazile din orasele tarii au devenit mici câmpuri de lupta pentru suprematia bandelor de copii înarmati, fara discernamânt si poate cei mai periculosi dintre combatanti.
In plus, interesele economice ale Liberiei si ale statelor occidentale în ceea ce priveste rezervele uriase de diamante si de rutiliu( dioxid de titan) au dus la iminente conflicte între triburi sau între traficantii de pietre pretioase ( vezi filmul Blood Diamonds cu Leonardo di Caprio).
În concluzie o tara supersaraca, falimentată de lipsa de autoritate și de civilizație, deși potențialul economic era și este, încă, unul uriaș.

Niciun comentariu: