duminică, 8 noiembrie 2009

Bishop - dictatorul din GrenadaMaurice Bishop -micul dictator

un spital distrus de bombardamentele americane

pușcașii marini, mândri de reușita lor

steagul Grenadei

harta țării, o imagine de paradis tropical cu plaje frumoase și palmieri

Grenada?
Cred ca 99,99% din locuitorii acestei planete nu au auzit si nu vor auzi de acest stat insular situat pe rama estica a arhipelagului Antilelor Mici din Marea Caraibilor.
In 1979, Maurice Bishop preia puterea in aceasta tara, printr-o lovitura de stat sângeroasa si instituie, in scurt timp, un regim marxist -leninist ajutat de Cuba lui Fidel Castro.
Acesta tara va deveni in urmatorii ani scena (cam mica totusi, pentru ca insula nu are de cât 305 kmp) luptei ideologice dintre Est si Vest, dintre cele doua mari blocuri militare conduse de URSS si SUA.
Acesta( Bishop) incepe colaborarea militara cu rusii si cubanezii, formându-si o armata disproportionat de mare prin comparatie cu nevoile si dimensiunea tarii (azi populatia numara 100 000 de locuitori iar 400000 au emigrat in alte tari), construieste un aeroport militar in fapt, dar comercial in acte, pentru a putea primi ajutor aerian si armament de la Havana.
Derapajele sale sunt intrerupte brusc de o factiune rivala din partidul sau, condusa de primul-ministru Coard, mult mai radical de stinga, decit seful sau, care il ucide pe Bishop iar pe guvernatorul britanic il aresteaza.
Organizatia Statelor Est Caraibiene solicita ajutorul SUA pentru o interventie in insule, datorita deteriorarii situatiei politice, situatie ce ameninta sa se transforme intr-un razboi civil ce ar fi antrenat si forte comuniste pro ruse din Cuba, Salvador sau Nicaragua pe de o parte si forte pro americane din Jamaica, Barbados sau Puerto Rico.
Pe 25 octombrie 1983, sub pretextul salvarii studentilor americani de la Universitatea din St. George(capitala) 7000 de puscasi marini si 300 din statele caraibiene ocupa in câteva ore micul stat insular si inving armata grenadiana, formata din 1500 de miltari si 600 de cubanezi.
Micul razboi se soldeaza cu moartea a peste 100 de oameni si are ca rezultat instaurarea unui guvern democratic intr-o tara care azi a devenit un paradis turistic remarcabil.
SUA s-au mândrit mult timp cu această intervenție, care a fost prima mare operatiune militara de dupa razboiul din Vietnam.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Habar nu ai ce vorbesti. Si te contrazici singur. Ba armata disproportionat de mare, ba 1500 de soldati cu totii + 600 de cubanezi. In realitate a fost (ca de obicei) lucratura SUA. Reagan a zis textual: "Nu putem lasa apasii comunişti sa intre în gradina noastră." (Desi Grenada parca nu face parte din SUA, nu ? Dar asa asigură Uncle Sam "independenta" statelor unde au interes...).

Vio spunea...

Domnule anonim destept,

Daca stii sa citesti, poti observa ca am spus: ,, disproportionat de mare in comparatie cu...". Cand am spus de armata de 1500 de militari, am pus cifra in legatura cu numarul de militari americani care au intervenit in insula.
Si te invit sa nu mai calci pe aici cu astfel de comentarii. Puteai atrage atentia intr-un mod mai elegant.