luni, 12 octombrie 2009

Papuaşii și războaiele civile


Papua Noua Guinee și vecinul din vest, Insulele Solomon


Francis Ona, liderul rebelior din Insula Bougainville a militat pentru îndepărtarea companiilor străine de la exploatarea de cupru de la Paguna.

insula razboiului civil ,cu mina de cupru Paguna în centru (redeschiderea ei ar costa statul sau companiile interesate 1,3 miliarde de dolari)

steagul țării, cu pasărea paradisului numita ,,kumul"- simbol național

băștinaș din centrul țării

Papua Noua Guinee, este un stat ce ocupă partea de est a insulei Noua Guinee. Numele dat de portughezi are legatura cu faptul ca băștinasii seamană cu locuitorii de pe coasta Golfului Guineei, din vestul Africii.
Istoria colonială a facut ca insula locuită de toate populatiile Pacificului( papuași, indonezieni, melanezieni, polinezieni, micronezieni, chinezi) sa fie împărtită în doua, jumatatea de vest se numeste acum Irianul de Vest si reprezinta o mare si foarte saracă parte a Indoneziei, iar estul reprezinta o combinatie intre colonia germana New Guinea din nord si colonia britano-australiana Teritory of Papua din sud.
Pentru acesta tara lucrurile se complica din momentul in care isi declara independenta, in 1975, pentru ca in insula Bougainville (nume dat în memoria marelui navigator) începe o miscare de rezistenta impotriva guvernului, finantata de regimul din Insulele Solomon( vecinul din vest) cu care bougainvillienii au in comun etnia si limba.
Războiul civil din acesta insula care dureaza 10 ani (1989-1999) genereaza un val de refugiati, 20 000 de morti si pagube de zeci de milioane de dolari, mai ales ca aici se afla si unul dintre cele mai mari zacaminte de cupru din regiunea Pacificului, inchis datorita miscarii de secesiune si razboiului civil, asadar interesul este si unul economic nu numai unul politic.
O tara foarte saracă, fara cai ferate!? si cu putine șosele, mai are un diferend cu Indonezia, datorita suspiciunii ca papuasii sustin lupta armata a secesionistilor,, Miscarea pentru o Papua Libera" din Irianul de Vest, provincie indoneziana.

5 comentarii:

danacontac spunea...

Buna ziua!

Am dat de site-ul dvs. cautand pe internet informatii despre genocidul din Timorul de Est.
As avea o rugaminte la dvs. Sunt studenta in anul II la Facultatea de Drept din Bucuresti si am de realizat un eseu pe tema
"democratia-instrument de asigurare a responsabilitatii de a proteja".
Dincolo de teorie si utopie, ma intereseaza un studiu de caz pentru aceasta tema.Un exeplu, o tara democratica ce intr-un fel sau altul a esuat sa isi protejeze populatia cand aceasta avea cea mai mare nevoie.
Imi puteti recomanda ceva anume?

Va multumesc pentru ajutor!
Cu respect,
Dana Contac

Vio spunea...

Draga Dana, ti-as recomanda sa studiezi cazul statului Chile sub dictatura generalului Pinochet, care inlaturindu-l de la putere pe Salvador Allende in 1973 printr-o lovitura militara, incheie 46 de ani de de guvernare constitutionala intr-un stat latino american. Record pina azi!
Si India poate fi un caz. Ca cea mai mare democratie de pe Glob, a esuat in protejarea populatiei din cauza structurarii societatii indiene pe caste.
Succes.

Dana spunea...

India a fost prima varianta, mi se pare cea mai evidenta! Am multi prieteni care au fost in India cu diferite organizatii nonguvernamentale ca sa ajute oamenii de acolo...
Eseul este pentru a participa la conferinta organizata de Ministerul Afacerilor Externe, iar tema este "Concepte noi la ONU". As vrea sa merg pe varianta realista a ceea ce
inseamna "democratie".
Nu stiu daca ati auzit de cartea lui Lucian Boia " Mitul democratiei", Boia este un realist si spune lucrurilor pe nume!!

In orice caz, o sa incerc sa scriu despre India, sa vad ce iese!
Va multumesc pentru amabilitate!

Cu respect,
Contac Dana

Vio spunea...

Bineinteles ca am auzit despre Lucian Boia.Este unul dintre istoricii mei preferati. Am citit cartile ,,Istorie si mit in constiinta romanesca" si ,,Omul si clima", urmind ca cea sugerata de tine sa o cumpar.
Cu respect si mult succes.

Robert spunea...

salut...sunt interesat de schimb de link...daca vrei lasa un comentariu la mine pe blog ca sa te adaug si eu...ms:)
http://goyetyblog.info