joi, 29 octombrie 2009

Namibia - apendicele apartheid-ului sud african


A fost mult timp cunoscută ca Africa de Sud-Vest, fără o identitate națională sau statală conturată, ca în cazul altor state africane colonizate de marile puteri europene.
Situată la nord-vest de Africa de Sud, aceasta țară a stat în umbra apartheid-ului, ca politică sau sistem de guvernare, bazat pe segregarea rasială instituită de minoritatea albă.
Fostă colonie germană, Namibia este ocupată în 1915 de trupele sud-africane, iar după cinci ani intră sub mandatul Ligii Națiunilor( precursoarea ONU).
Acest lucru este de neacceptat în viziunea africaaner-ilor de la Pretoria, care drept răspuns instituie regimul segregaționist și aici. Motivul refuzului, stă ca aproape întotdeuna, în interesele de exploatare a uriașelor resurse de diamante, neferoase, uraniu și aur.
În 1966 Adunarea Generală a ONU, decide schimbarea numelui în Namibia și plasarea acesteia sub administrarea sa directă. Republica Africa de Sud ignora această decizie, ceea ce are ca efect trecerea la acțiuni armate ale SWAPO ( Organizația Poporului din Africa de Sud -Vest), acțiuni care ating apogeul în anii '70 împotriva forțelor armate sud africane, bine dotate și foarte numeroase.
Bazele militare ale SWAPO din Zambia și Angola, precum și ajutorul primit din partea statelor cu regim comunist din Africa sau din lume, transformă acest conflict armat cu Africa de Sud, într-o scenă de luptă în care se înfruntă cele două blocuri ideologice din acea perioadă, comunist și capitalist. Exemplele sunt edificatoare: Coreea, Vietnam, Angola, Salvador, Nicaragua,etc.
Trupele cubaneze din Angola, aduse acolo ca ,,forțe de menținere a păcii" au și ele rolul lor în alimentarea cu logistică a SWAPO. Abia în 1989 au loc alegeri în Namibia, în 1990 este proclamată independența țării, iar primul președinte este liderul SWAPO, Sam Daniel Nujoma, care duce o politica de conciliere, ce asigura o oarecare stabilitate țării.
Baza navală de la Walvis Bay deținută de Africa de Sud, este retrocedată Namibiei abia în 1994.
În colțul nord-estic, există o fâșie, un coridor, numit Caprivi, unde o grupare rebelă numită Armata de Eliberare din Caprivi, condusă de de Mishake Muyongo, susținut de Botswana,  a întreprins actiuni de intimidare armată la adresa armatei namibiene( conflict încheiat în 1999), cu rolul de a destabiliza regiunea și de a separa coridorul Caprivi de Namibia. Acest coridor cu rol geostrategic important, a fost atașat la Namibia, din perioada stapânirii germane, cu rolul de a lega Namibia de bazinul fluviului Zambezi, în timp ce Botswana reclamă apartenența la zona sa nordică numită Chobe.imagine din cel mai arid desert african, Namib


Niciun comentariu: