marți, 15 septembrie 2009

Bokassa- împăratul canibal !


Bokassa la cermonia de incoronare, copiata dupa cea a lui Napoleonuna dintre cele mai sarace tari de pe Glob, locul 164 la venitul pe cap de locuitor

Jean-Bedel Bokassa este un nume cunoscut in lumea africana a dictatorilor singerosi( pleonasm?), poate prea singerosi.
Fost sergent in armata franceza, luptator in al doilea Razboi Mondial, Bokassa preia puterea in 1966 instituind in scurt timp un regim singeros de exterminare a oponentilor sai.
Atins de megalomanie cronica si prieten cu Ceausescu (cu care se intilneste in 1970 in Romania intr-o vizita oficiala dar si intr-una neoficiala in 1973 !? cu legende legate de orgiile organizate in cinstea sa) acesta se proclama imparat al Imperiului Centrafrican !!!!!!
Organizeaza o ceremonie fastuoasa de incoronare la Bangui (capitala tarii, situata la granita cu Zairul) care costa peste 20 de milioane de dolari si asta in 1976. Coroana pe care o purta Bokassa era ornata cu peste 5000 de diamante iar tronul sau de bronz infatisa o acvila enorma.
Legendele si povestirile despre canibalul Bokassa vin din anturajul sau apropiat care indica o predilectie a acestuia de a-si ucide ministri sau oponentii cu singe rece, dupa care le minca anumite parti ale corpului iar capurile le pastra in frigider, ca un fel de trofeu de lupta.
Nebunul este inlaturat de la putere in 1979 de catre varul sau David Dacko(fost presedinte), dupa care in buna traditie africana, urmeaza alte lovituri de stat pina in 1993 cind fostul prim -ministru al lui Bokassa, Ange Patasse ajunge presedinte ales si instituie masuri antidemocratice si lupte armate cu diferitele grupari rebele sustinute de tari ca Ciad sau Sudan, interesate de slabirea relatiilor pe care acesta le avea cu fosta metropola colonizatoare, Franta.
Un amanunt interesant este legat de datele statistice care aratau la un moment dat, in timpul ,,domniei" cretinului ca existau 56 de medici la o populatie de aproape 2 milioane, un ziar, o universitate si o strada asfaltata !

2 comentarii:

Anonim spunea...

ai putea completa articolul cu un fapt inedit: presa a scris ca Bokassa a avut o sotie romanca (care locuieste acum in Bucuresti)

Vio spunea...

Multumesc pentru informatie.