vineri, 26 iunie 2009

Ceuta și Melila - mărul discordiei marocano-spaniole


Ceuta și Melila-  sunt două teritorii minuscule de pe coasta marocană a Mediteranei, situate în zone strategice din apropierea strâmtorii Gibraltar(Ceuta este chiar corespondentul orașului Gibraltar), care este posesiune engleză.

Cele două teritorii rămân ale Spaniei, după ce au fost o perioadă și sub controlul suveranilor marocani sau a regilor portughezi. 
În afară de cele două teritorii mai mari, mai există Insulele Chafarinas,  teritoriul peninsular Penon  de Velez de la Gomera și  teritoriul Penon de Alhucemas, toate în dispută cu Marocul, pe teritoriul căreia se află sau în apele teritoriale ale acestei țări.
Ceuta(18,5 kmp) în 1580 și Melila(12,3 kmp) în 1946, devin teritorii spaniole împreună cu alte trei  miniregiuni de la Oceanul Atlantic sau din interior: Tanger, Rif și Ifni, dar care sunt cedate Marocului după mai bine de 400 de ani.
Se poate vorbi de un anume schimb politic tacit între Spania și Maroc, prin care prima renunță la teritoriul Saharei Occidentale(foste Spaniole), lăsându-i pe sahrawi să se lupte singuri cu ocupația marocană, în schimbul continuării dominației asupra acestor porturi foarte importante pentru spanioli- vezi Sahara Occidentală.
În 2010 , ca o deschidere a Spaniei către populația de religie musulmană din enclave, este permisă pentru prima dată de la Reconquista,  sărbătorirea oficială a Zilei Sacrificiului.
În perioadele lungi de conflicte marocano-spaniole cele două teritorii  sau toate cinci care aparțin azi Spaniei jucau rolul de avanposturi pentru recucerirea altor enclave sau teritorii de la arabi.
Temuta organizație islamistă Al Qaeda, spune într-un comunicat, că Ceuta și Melila sunt ,,teritorii ocupate "și le compară cu Palestina, astfel că exista suspiciuni că atentatele de la Madrid din 2004 au legătura- și- cu aceste două enclave.


4 comentarii:

Roxana Pascariu spunea...

Foarte interesant blogul!

Am sa-l urmaresc in continuare.

Cum iti alegi subiectele?

Vio spunea...

Multumesc Roxana si scuze pentru intirzierea cu care am raspuns .Subiectele mi le aleg in functie de cite date am la dispozitie despre zona sau conflictul respectiv.Cu respect .Vio

Anonim spunea...

Deci Sa inteleg ca ceuta SI melila sunt in maroc SI sunt dependente de spania?

Vio spunea...

@anonim- nu sunt dependente de Spania ci sunt parte a Spaniei!