miercuri, 20 mai 2009

Yemenul -300 de ani de război civilcolaj de imagini intitulate sugestiv ,,Welcome to Yemen"

presedintele tarii Ali Abdullah Saleh

armele sunt la îndemina copiilor

conditia femeii in Yemen/in imaginea veche este o fata de 9 ani!! cu copilul ei ajunsa la spital in urma batailor repetate primeite de la sot( in Yemen fetele sunt maritate de foarte tinere, chiar daca legea recent adoptata stabileste virsta minima la 15 ani)


-->Yemenul este un stat situat în sud–vestul Peninsulei Arabe, cu ieşire la Marea Roşie şi la Oceanul Indian( Marea Arabiei), controlează o strâmtoare de importanţă stategică numită Bab el Mandeb care face legatura între Marea Rosie/Canalul Suez/Europa si Oceanul Indian /Marea Arabiei/India. Istoria acestui teritoriu desertic este marcata de 300 de ani de convietuire separata a doua țări: Republica Araba Yemen situata în nord si cu capitala la Sanaa si Republica Democrată Populară a Yemenului din sud cu capitala la Aden (de fapt Madinat ash-Sha’b- o suburbie a Adenului).
De fapt, în anii razboiului rece si aici s-a dus o lupta între doua sisteme si intre doua conceptii politice, la inceput intre cei ce sustineau monarhia ( nordistii) ajutati de Arabia Saudita si cei ce sustineu republica ( sudistii) ajutati de Egipt si apoi intre sistemul capitalisto-islamist si cel comunist.
In urma unei lovituri de stat din nord( unde au fost asasinati doi presedinti în doi ani!), care înlatura monarhia se declanseaza un prim razboi civil între cele două grupări, care lasa în urma peste 150 000 de victime.
In 1970, dupa o răscoală anticolonialista (împotriva Marii Britanii) ce are loc in Muntii Radfan, sudul se proclama republica populara si adera la sistemul comunist, fiind de altfel singurul stat arab care isi asuma acesta ideologie, asta dupa parafarea unui tratat de prietenie cu URSS.
In anii ce urmeaza au loc mai multe conflicte armate de granita intre Republica Araba Yemen si Republica Populara Yemen, dar si acorduri de pace si conventii ce anunta unificarea, puse in practica abia în 1990, dupa caderea ,,cortinei de fier" si dupa desfiintarea URSS.
Confruntari exista si azi, pentru ca marxistii din sud inca doresc separarea iar nordistii conservatori si ghidati de un fundamentalism islamic evident, nu reusesc sa rezolve imensele probleme sociale si etnice din acesta tara saraca, care își finanteaza deficitul doar din exploatarile modeste de petrol.
Un alt eveniment ce trebuie precizat este legat de refuzul Yemenului de a adera la sanctiunile impotriva Irak-ului in 1990, ceea ce declanseaza furia Arabiei Saudite urmata de expulzarea a peste 800 000 de muncitori yemeniti din Arabia Saudita, ceea ce prabuseste practic economia tarii.
In continuare, Yemenul are una dintre cele mai mari mortalitati infantile din lume(peste 114 la mie!) iar în rândul populatiei feminine rata analfabetismului atinge 75 %!, gruparile de marxisti alungate din tara inca organizeaza atentate, porturile de la Golful Aden si de la Marea Rosie sunt pline de informatori ai piratilor somalezi, iar in pietele din Aden se vând arme de tip Kalshnikov la liber.

Niciun comentariu: