marți, 5 mai 2009

Timorul de Est ( Timor Leste)- ultima redută colonială


Timorul de Est si enclava de pe teritoriul indonezian numita Okussi

Presedintele Horta

ramasite umane din fropile comune, dupa masacrele din anii 1975 ale armatei indoneziene

tânar student ucis de rebelii proindonezieni in 2006


urmari ale razboiului civilSituata in partea de sud a marelui arhipelag indonezian, ce numara nu mai putin de 13 000 de insule, acesta insulita a fost impartita in doua de Olanda(care a detinut coloniile indoneziene) in partea de vest si de Portugalia in partea de est.

In 1950 partea de vest revine Indoneziei, iar partea orientala este declarata ,,provincie de peste mări "a Portugaliei. In 1975 Portugalia acorda independenta regiunii.
Acum incepe un lung sir de conflicte civile intre partidele politice si gruparile militare ale acestora, fiecare cu o viziune asupra statutului tarii.
Astfel: Fretelin ( Frontul Revolutionar pentru Independenta Timorului ) declara in 1975 independenta teritoriului si crearea Republicii Democratice a Poporului Timorului de Est; Apodeti(Uniunea Populara Democratica Timoreza) si UDT( Uniunea Democratica aTimorului ) declara la rândul lor, Timorul ca parte integranta a Indoneziei.
Capitala, Dili, este ocupata in decembrie 1975 de trupele indoneziene, iar Timorul devine cea de a 27  a provincie a Indoneziei.

Războiul civil se sfârșeste in 1998, când regimul presedintelui indonezian Suharto se prabuseste, ceea ce creeaza conditiile pentru organizarea unui referendum privind independenta si a primelor alegeri libere sub supravegherea ONU.
Peste 78% din populatie se pronunta in favoarea independentei, asfel ca in 1999 i-a nastere cel mai tânar stat din acesta parte a lumii.
Genocidul populatiei timoreze, în care își pierd viata peste 200 000 de oameni este anchetat si azi de catre o comisie speciala ONU, masacrul fiind continuat si dupa declararea independentei, când rebeli proindonezieni ucid peste 20 000 de timorezi adepti ai Fretelin, intr-o serie de violente ce genereaza refugierea a peste 250 000 de oameni si aparitia unui dezastru umanitar.
Pentru eforturile de consolidarea democratiei si pacii in zona, cei doi luptatori pentru independenta Dr. Jose Ramos Horta( actualul presedinte) si episcopul catolic Carlos Belo primesc în 1993 premiul Nobel pentru Pace.

5 comentarii:

Anonim spunea...

Domn' profesor as dori sa va exprimati opinia si despre masoni,a acel "grup" nemilos, care conduce(manipuleaza) lumea din umbra. Sunt curioasa sa stiu si parerea dumneavoastra. Desigur, daca doriti asta.

Respect

Vio spunea...

Imi pare rau ca raspund cu intirziere, dar despre masoni nu am citit aproappe nimic, pentru ca n-am vrut sa ma las influentat de o anume parere pro sau contra masonilor sau francmasonilor. Vio.

Anonim spunea...

Stimulating poop, may I employ a part of it in my website?

Anonim spunea...

Pfft, hombre no longer want or time to see the site? At least there and I remember the good times:) All the best!

Anonim spunea...

It's in point of fact a nice and helpful piece of info. I am happy that you just shared this helpful information with us. Please stay us informed like this. Thank you for sharing.

my webpage ... diet plans that work fast