joi, 9 aprilie 2009

Republica Moldova - o ţară tristă şi săracă


intilnire istorica intre V. Voronin si I. Smirnov, in 2008, pentru rezolvarea problemei autonomiei Transnistriei


Republica Moldova reprezinta un punct pe harta Europei, un ghimpe in coasta ucrainenilor si in cea a Romaniei, de altfel singurele tari cu care se si invecineaza. Istoria Moldovei are trei capitole importante:
1. Perioada dintre secolul 14 si 1812, cind diferite parti din spatiul dintre Prut si Nistru , au apartinut principatului Moldovei, indiferent ca domnitorii (regii) s-au numit Petru Rares sau Stefan cel Mare.
2. Perioada 1821 -1991 cu numeroase conflicte si treceri de la puterea ruso-tarista la cea romaneasca, totul culminind cu anul 1940 cind in urma ultimatum-urilor, date de rusi Romaniei, acestia ocupa Basarabia, Bucovina de Nord si Tinutul Herta (ultimile doua apartinind astazi Ucrainei).
3. Perioada destul de zbuciumata de dupa declararea independentei, la 27 august 1991, perioada marcata de razboiul cu unitatile paramilitare rusofone din stinga Nistrului, sprijinite de elemente ale armatei a 14-a a Rusiei, dizlocate in zona din timpul URSS, si politia Moldovei plus elemente paramilitare inarmate si sprijinite de guvernul de la Chisinau.
Dupa consumarea ostilitatilor si autoproclamarea Republicii autonome Transnistrene, cu sprijin rusesc, se semneaza un acord prin medierea Rusiei, Ucrainei si Romaniei (Romania a fost exclusa de la medieri ulterior!?).
De fapt ia nastere un nou stat cu populatie majoritar rusa si ucraineana, in care romanii minoritari nu au dreptul nici macar la studierea limbii materne sau a obiectelor de studiu in limba materna.
Nici un stat nu a recunoscut independenta Transnistriei, dar acesta republica condusa de Igor Smirnov si de clanurile mafiote, are imn, armata, moneda si institutii de sine statatoare si practic nu are nicio legatura cu Republica Moldova.
Pe fondul plecarii a peste 1 milion de moldoveni in Rusia sau in Occident la munca, balanta piramidei virstelor este inclinata clar in favoarea virstnicilor, care au nostalgii comuniste adinc inradacinate (perioada infloritoare a URSS-ului ), si in favoarea celor patru mari minoritati nationale ( rusi 13%, ucraineni 13%,gagauzii -o ramura de turci crestinati si care au si ei o republica autonoma in sudul tarii -3% si bulgari 2%).
Astfel se creeaza premisele ca in Moldova sa se adinceasca falia sociala, dintre orasenii mai informati si mai umblati si ruralii virstnici si minoritatile care voteaza constant cu comunistii.
Aici s-a ajuns in zilele de aprilie 2009, cind tinerii basarabeni au strigat in fata presedintiei moldovene LIBERTATE.
Ce trist este ca dupa aproape 20 de ani de pseudodemocratie, o tara sa se trezeasca din marasmul comunist impus chiar de majoritate neinformata sau ignoranta a vistnicilor.

Care este rezultatul semidictaturii comuniste?

- procesele de privatizare stagneaza sau unitatile industriale sunt falimentate si preluate de mafia economica din jurul lui Voronin.
-un leu moldovenesc mai slab si slabit de criza financiara.
-o semicriza energetica continua legata de imposibilitatea de a-si procura energie din alta parte decit din Rusia sau Ucraina, un veritabil cordon ombilical ce leaga acesta tara de Moscova.
-ani in care salariile si pensiile nu se platesc decit foarte rar, in '99 ajungindu-se la trocul primitiv de produse, in lipsa banilor.
-apoximativ 70-80 % din populatie traieste la limita sau sub limita de saracie.
-relatiile cu FMI sunt intrerupte iar dezghetul intirzie sa apara.
-atitudine antiromaneasca manifestata chiar la virful puterii.

2 comentarii:

georgi spunea...

aveti mare dreptate !!!!!!!!! dar va rog frumosi sa-mi ziceti din nou adresa la celalalt blog pentru ca mi-am schimbat calculatorul si am pierdut-o . va rrrrooooggggg !!!!!!! aaaa era sa uit PASTE FERICIT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Vio spunea...

plecatdecasa.blogspot.com. profu'