marți, 7 aprilie 2009

Arctica si Antarctica - zone disputate


se poate observa vulcanul Erebus ( placa Antarctica este fisurata datorita greutatii ghetii de deasupra , cu o grosime de 3-4 kilometri, ceea ce permite urcarea magmei ) si statiunile de cercetare apartinind diferitelor natiuni


se poate observa dorsala Lomonosov- aflata in discutie

Desi considerate regiuni semilocuite ( Arctica ) sau nelocuite ( Antarctica ), cele doua teritorii sunt scena unor dispute politice intre marile puteri si tarile riverane ( tarile vecine acestor zone ).
Arctica reprezinta zona cuprinsa in jurul Polului Nord ce cuprinde Oceanul Arctic cu banchiza permanenta, Groenlanda, nordul extrem al Canadei si arhipelagurile nord siberiene, este impartita pe criterii administrative, tutelare, stiintifice si (mai ales) politico-militare intre tarile care au iesire spre Cercul Polar de Nord, cea mai mare parte dintre acestea revenind, in mod logic Canadei(Teritoriile de Nord ) si Rusiei ( zona de nord a Siberiei plus insulelele din Oc. Arctic), precum si Danemarcei (Groenlanda si Arhipelagul Feroer), Norvegiei ( Arhipelagul Spitzbergen si I. Jan Mayen) si Statelor Unite (Alaska plus insulele din nord, ex. Barrow ).

Desi teoretic este un teritoriu al nimănui( no mans land) interesele pentru resursele nedescoperite (25 % din rezervele potenţiale de petrol ) dar foarte probabile precum si proximitatea marilor puteri au facut din Arctica o zona de exersare a unui nou razboi rece ( vezi cazul Kursk si cel legat de pretentia Rusiei de a dobindi toata zona riftului (fractura produsa intre doua placi tectonice, numita si zona de divergenta) si dorsalei Lomonosov (dorsala- lant de munti suboceanici ridicati pe marginile riftului din lava racita ) dar si pretentiile Danemarcei legate de legatura geologica dintre Groenlanda si zona riftului, dar si a Canadei care va construi in zona arctica o baza militara) .Marile marginase Oceanului Arctic si care apartin Rusiei sunt Marea Barents,Alba, Kara, Laptev ,Siberiei de Est si Ciukcilor, Marea Beaufort care apartine SUA,si Marea Groenlandei.

Antarctica reprezinta zona ce cuprinde continentul sudic si regiunea de pina la Cercul Polar de Sud, cel care creeaza echilibrul blocurilor continentale, cunoscut si sub numele de Antarctida(continentul propriu zis), este un teritioriu demilitarizat, considerat ca fiind al intregii umanitati.

Eventualele resurse pe care le-ar detine il fac insa destul de atragator, desi exista o conventie a ONU din 1961 care permite oricarui stat din lume sa isi construiasca o baza de cercetare, acest acord este suplimentat in 1991 de o anexa care recunoaste 39 de tari care detin statii de cercetare iar 26 sunt sustinatori materiali ai proiectului de pastrare a continentului ca bun al omenirii.

Exista un conflict legat de revendicarile pe care le au Chile si Argentina (state care impart Insula Tara de Foc, situata foarte aproape de Peninsula Antarctica) asupra unei regiuni foarte largi dintre Marea Bellinghausen si Marea Weddell detinuta de Marea Britanie (de altfel aceasta tara detine toate insulele din zona marginala antarctica (Falkland sau Malvinele, Georgia de Sud si Sandwich de Sud).

Celelalte zone sunt detinute de Norvegia, Australia ( doua portiuni), Franta si Noua Zeelanda, iar teritoriul numit Tara Marie- Byrd (vestul continentului) cu iesire la Marea Amundsen este nerevendicat.

Niciun comentariu: