joi, 12 martie 2009

Sudan - un genocid umanitar de proportii


tabara ( orasul) de refugiati din DARFUR (regiunea se vede mai bine pe harta de mai jos )


rebeli, inclusiv copii ce nu au alta cale decit sa lupte impotriva arabilor islamisti care le-au pustiit satele si omorit familiile


doua imagini cutremuratoare, in cea de a doua este o groapa comuna cu copii ucisii in timp ce erau la scoala !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


aceasta poza a luat Premiul Pulitzer in 1994- dupa mine este devastator de realista

Sudanul este o tara situata in zona desertului Sahara si a zonei de trecere spre savanna numita Sahel, nume sinonim cu saracia extrema si cu secetele si cu foametea ce bintuie tot sudul marelui desert si traversata de Nil.
Ca intotdeauna marile puteri, in speta Marea Britanie si Franta, sunt vinovate de accentuarea unor diferente rasiale si etnice prin politicile dezastruoase duse in perioadele in care au colonizat si exploatat aceste tari.
In acest caz, Marea Britanie care a administrat asa numitul condominium sudanez cu Egiptul, a izolat sudul tarii, incurajind crestinismul si accentuind diferentele si asa mari intre nordul si sudul tarii.
Astfel esenta conflictului din Sudan are trei coordonate: rasiala, in care nordul este dominat de arabii apartinind rasei albe iar sudul negroid populat de triburi bantu africane; o coordonata religioasa, cu un nord autoritar, islamic fundamentalist, conservator, ce a impus in toata tara legea islamica Sharia si a obligat sudul crestin si animist sa renunte la ritualurile religioase si la credinta lor; si o coordonata etnica, clara, daca ne gindim la falia rasialo-religioasa ce imparte tara de decenii (chiar daca la un moment dat, zona meridionala primise o oarecare autonomie) plus o situatie economica catastrofala dar care ar putea fi salvata de rezervele de petrol descoperite pe paminturile negrilor din sud, asa ca procesul de exterminare are aici si o baza economica.
Razboiul civil ce dureaza de 40 de ani intre Frontul de Eliberare a Sudanului de Sud si autoritatile sudaneze islamice (sprijinite in demersul de constituire a unui stat islamist de Libia si de Iran), a generat peste 1,5 milioane de morti si peste 4 milioane de refugiati.
In legatura cu refugiatii, majoritatea negrii din sud, aici are loc cel mai mare genocid umanitar din istorie, pentru ca in vestul tarii pe inaltimile Platoului Darfur (parte a Podisului Saharei si implicit a desertului cu acelasi nume) sunt masate tabere de refugiati in care asistenta medicala si hrana sunt cu greu asigurate de catre Inaltul Comisariat ONU pentru Refugiati si de Crucea Rosie, datorita faptului ca trupele guvernamentale sau rebelii opresc convoaiele umanitare si le deturneaza, incurajind coruptia, bolile si moartea copiilor.
Situatia a fost prezentata si in filme ca ,,Border “ , cu rolul principal jucat de Angelina Jolie, ea insasi ambasadoare ONU pentru copii si refugiati.

10 comentarii:

Anonim spunea...

cea mai inspaimantatore cred eu ...este cea cu acel copil si vulturul in spate...si unde alt undeva se puteau omora copii decat la scoala ''la se intampla cele mai grave lucruri''

Vio spunea...

Ai dreptate , asa mi se pare si mie , ca surprinde foarte clar amprenta mortii care da tircoale copilasului.Profu'

geo spunea...

va felicit pentru noul blog dar primul ramane cel din intai . mi se pare oribila poza.iar a 2 e MAI GROAZNICA! acum ma bucur ca ma-m nascut in Romania . normal ca are si defecte dar nu ca astea!binanteles!!!!!!!!!!!! felicitari

Vio spunea...

Sunt groaznice , ai dreptate .Primul este the best iar al doilea blog este un hobby nevinovat.Vio'

DANUTZA :) spunea...

INSPAIMANTATOARE POZE!

Anonim spunea...

am lucrat 2 ani in southern sudan,in bor ,juba..ma bucur ca sunt roman si ca m-am nascut aici.sunt cu 3000 de ani in urma si sa nu mai vb de serpi,crocodili,scorpioni,febra galbena,malarie etc

Vio spunea...

Priveste si partea cealalta, ai cunoscut o alta lume si o alta cultura, din pacate pe cea a razboiului si saraciei.Este o experienta de viata absolut extraordinara.Cu respect.

Anonim spunea...

of ce urat....

Anonim spunea...

Se vede ca sunteti romani! Va scuzati si va bucurati ca v-ati nascut in Romania, cand un jurul nostru au loc masacre incredibile ce nu-si au locul. Asta e egoism pur! Romanul se iubeste numai pe sine se pare ca. Nu vedeti realitatea, deschideti-va ochii!!!!!

Anonim spunea...

Foarte interesant si atractiv Blog-ul..