miercuri, 18 martie 2009

Kosovo- cel mai tânăr şi mai sărac stat din Europa


imagine reprezentativa (premiata) cu un copil trecut prin gardul de sirma ghimpata al granitei cu Albania, in timpul razboiului din aprilie 1999


steagul Kosovo, combinat cu cel american (cei ce au initiat procesul de constituire al noului stat, pentru a raspunde Rusiei in problema Ceceniei)

urme ale epurarilor etnice ale armatei sirbe asupra kosovarilor, tot in 1999

atentate la Pristina (capitala tarii)

ziua declararii independentei- 17 feb 2008


Slobodan Milosevici


noul stat pe harta Europei

In 1389 in zona Kosovopolje din sudul fostei Iugoslavii are loc o batalie foarte importanta intre armatele sirbe si cele otomane, batalie din care sirbii ies infrinti si care pecetluieste soarta acestei tari. Este transformata in provincie otomana citiva ani mai tiziu.

Azi in zona de sud a fostei Iugoslavii, ia nastere dupa ani de lupte si atentate teroriste un nou stat, in care populatia de origine albaneza detine un procent de 90%, iar sirbii doar 10 %.
Batalia de la Kosovopolje reprezinta momentul in care turcii incep sa impuna religia musulmana locuitorilor sirbi sau albanezi, cei mai multi dintre albanezi accepta aceasta noua religie, ceea ce le ofera un alt statut in fata stapinirii otomane, in timp ce sirbii nu renunta la religia ortodoxa (asta include si o latura religioasa a conflictului, pe linga cea etnica).

Aceste elemente creeaza cadrul unor actiuni de separare pe criterii etnice si religioase intre sirbii care desi sunt in minoritate in aceasta zona, conduc practic Iugoslavia.
Dupa 1990 cind statul iugoslav se destrama, in Kosovo apar miscari de protest si grupari teroriste cre cer eliberarea kosovarilor de sub dominatia sirba, cea mai cunoscuta este UCK- Armata de Eliberare din Kosovo, care initiaza lupte impotriva armatei sirbe, soldate cu mii de morti (inclusiv gropi comune si epurare etnica, din ambele parti ) si cu peste 700 000 de refugiati kosovari (in special in Albania si in Macedonia vecina), in aprilie 1999.

Dupa retragerea sau indepartarea de la putere a lui Slobodan Milosevici si apoi dupa moartea acestuia, se creeaza conditiile pentru ca acesta republica autonoma din sudul Serbiei sa-si declare independenta in februarie 2008(multe state au recunoscut independenta tarii, la cererea SUA, dar nu si Romania, Spania, Slovacia- tari cu probleme etnice recunoscute).
Fortele ONU ramin in dispozitiv numindu-se in continuare KFOR (Kosovo Force), forte care numara si soldati si jandarmi romani.

Iata cum visul nationalistilor sirbi de a crea o mare Serbie, care sa includa enclavele sirbesti din Bosnia, Croatia sau Macedonia, este destramat, in asa masura incit si teritoriul sirbesc este ciopirtit azi si redus la o suprafata nesemnificativa.
Ambitiile politice si nationaliste ale lui Slobodan Milosevici au injumatatit practic Serbia. Urmeaza Voivodina?

Un comentariu:

Anonim spunea...

Everything is very open with a really clear clarification of the
issues. It was truly informative. Your site is very helpful.
Thanks for sharing!

my webpage :: click here