sâmbătă, 14 martie 2009

Genocidul armenilor si problema turcilor si azerilor


civili armeni luptind in razboiul dintre cele doua tari


poze ce ilustreaza amploarea genocidului armean , nerecunoscut de turci


in fiecare caz puteti da clic pentru marirea imaginii si vizualizarea regiunilor aflate in disputa


-->
Armenia este un stat situat in zona Caucazului de Sud ( munti situati din punct de vedere geografic la contactul dintre Europa si Asia , intre Marea Neagra la vest si Marea Caspica la est sau la contactul dintre civilizatia occidentala si cea orientala -central asiatica ) intre Georgia , Azerbaidjan , Turcia si Iran .
Cunoscut ca fiind primul stat care a adoptat crestinismul ca religie de stat ( 301 d. Hr.), Armenia ca entitate statala trece prin istorie fiind zdruncinata si marcata de interesele marilor imperii regionale ( roman , part, sasanid, otoman , mongol, persan, bizantin , tarist si sovietic), desi nu este o tara care sa atraga prin resurse.
Comunisti includ in 1923 Karabahul de Munte- locuit de armeni , cu o suprafata de 4400kmp si 190000 loc.- ( Nagorno Karabah ) in republica Azerbaidjan (locuita in majoritate de musulmani siiti) , devenind astfel una dintre cele mai mari enclave ( teritori locuit de o populatie , alta decit cea din tara respectiva , si cu granite si administratie proprie ) din lume, impreuna cu Nahicevan ( enclava azera din extremitatea de SV a Armeniei).
In 1988 protestele de strada de la Erevan ( capitala tarii) , au drept consecinta refugierea a mii de azeri din Nachicevan in Azerbaidjan dar si sute de morti in pogromurile ( ucideri in masa , dupa modelul hitlerist , aplicat evreilor) impotriva populatiei armene din Baku ( capitala Azerbaidjanului , situata la malul Marii Caspice ).
Dupa dobindirea independentei in 1991 , Armenia sustine si declararea independentei Regiunii Nagorno –Karabah, ceea ce declanseaza un razboi intre cele doua tari, pina in 1994 , anul semnarii unui armistitiu dupa indelungi negocieri intre cele doua parti , cu medierea Turciei, Rusiei, SUA , OSCE si ONU.
De altfel rolul Rusiei devine din ce in ce mai puternic in zona ( vezi cazul interventiei rusesti din Georgia din august 2008) , din moment ce , de curind , rusii au intarit bazele militare detinute in aceasta tara cu efective militare de la bazele rusesti din Georgia, aceasta pentru a preveni , chipurile , declansarea de noi conflicte interetnice si interreligioase in zona ( pentru ca fortele rusesti au in zona statutul de ,, forte de mentinere a pacii' '!!!) . De notat ca in zona de NV a Azerbaidjanului mai sunt citeva mici enclave armene unde sunt probleme , plus relatiile tensionate cu Turcia , datorita nerecunoasterii , de catre aceasta din urma a genocidului ( ucideri in masa d barbati femei si copii ) la care a fost supusa populatia armeana din Armenia Mica ( azi teritoriu turcesc unde se afla si Muntele Sfint al armenilor: Ararat -5165m) intre anii1915-1916 ( cifrele armene estimeaza la 1 milion de victime in timp ce autoritatile turce spun de citeva zeci de mii ) .
De curind un conflict diplomatic a izbucnit intre Turcia si SUA , datorita unui proiect de lege ce viza recunoasterea de catre aceasta din urma a genocidului comis de turci . Turcia ameninta cu blocarea bazei americane de la Incirlic ( SE Turciei) , de unde SUA trimite avioane cu trupe si sprijin logistic in Irak si chair in Afganistan.
Azerbaidjanul este un stat situat in partea de est a Caucazului , cu o iesire larga la Marea Caspica ( cel mai mare lac din lume si posibil cel mai mare rezervor de petrol din lume ), cu rol geostrategic ( la Marea Capica mai au iesire si Rusia ,Iranul , Turkmenistanul si Kazahstanul ) si mai ales economic , in ideea reducerii dependentei energetice a Europei de petrolul si gazul rusesc. Conflictele pe care le are Azerbaidjanul se leaga bineinteles de Nagorno- Karabah ( vezi Armenia ), iar recentele mariri ale cheltuielilor militare sunt legate si de programul de repatriere al azerilor din enclavele din Armenia .

2 comentarii:

Anonim spunea...

foarte interesant site-ul.
formularile sunt insa greoaie, cu fraze kilometrice.

Vio spunea...

Ai dreptate . Multumesc . Voi incerca sa reglez acest lucru , insa vreau sa ofer in acelasi timp multe informatii dar intr-o postare scurta care sa nu plictiseasca. Cu respect.Vio