joi, 12 februarie 2009

Argentina


imaginea insulei principale din arhipelag


debarcarea trupelor britanice


cimitirul soldatilor ucisi in conflict si un avion Harrier cu aterizare verticala pe portavion

Numele vine de la  ,,Țara Argintului “ dat în 1826 în urma adoptării primei constituții, o țară mare din America de Sud, care nu a fost scutită de războaie în ultimul secol. Anul 1982, este anul ce marchează istoria țării prin declanșarea unui război pentru insulele Falkland sau Malvine (ocupate din 1833 de englezi) cu Marea Britanie. În aprilie –iunie, trupele argentiniene suferă o înfrângere usturătoare și  umilitoare pe câmpul de luptă, astfel că se retrag din arhipelag. 
Momentul  înfrângerii și al retragerii trupelor, aduce în Argentina un curent de revenire  la un regim constituțional și democratic. Acest curent reformator îl aduce în fruntea statului pe Carlos Menem,  președinte care inițiază o politică de reconciliere cu inamicii din interior dar și cu Regatul Unit, de altfel, el devine primul șef de stat argentinian care vizitează Marea Britanie în 1998. 
Istoria recentă a Argentinei reține și încheierea disputei pentru Canalul Beagle cu Chile în 1991 (canal situat în sudul insulei Țara de Foc, la sud de strâmtoarea Magelan, controlată de Chile, canalul are o importanță strategică pentru Argentina) și reprimarea unei revolte a militarilor în 1990. 

Niciun comentariu: