miercuri, 18 februarie 2009

Algeria - fundamentalisti vs progresisti


mujahedini in pregatire de lupta ( luptatori ai razboiului sfint numit in araba Jihad)

in 2007 sediul Curtii Constitutionale din Alger a fost tinta unui atac terorist al Frontului Islamic Magrebian

imagine surprinsa dupa un atac terorist al Frontului Islamic Magrebian , organizatie afiliata Al Qaida

presedintele Bouteflika , la o intilnire cu ambasadorul Malyisiei

Algeria este unul dintre cele mai intinse state din Africa

Algeria este un stat situat în nordul Africii cu iesire la Marea Mediterana , in regiunea numita Maghreb ( dominata de Muntii Atlas ) , din care mai fac parte Marocul si Tunisia , este confruntat de peste 20 de ani cu un razboi civil care opune miscarea fundamentalista islamica Frontul Salvarii Islamice ( ce are drept obiectiv instaurarea unei republici islamice , dupa modelul Iranului) guvernelor instaurate de Frontul de Elberare Nationala cu ajutor francez si american .
Desi au iesit invingatori in alegeri islamistii nu au putut prelua puterea ,deoarece interesele Frantei si ale U.E. pentru petrolul si mai ales gazul algerian dar si asigurarea unei securitati politice in zona, au primat in fata argumentului alegerilor libere .
De asemenea in sud vestul tarii exista tabere de refugiati din Sahara Occidentala ( practic orase , pentru ca ele au fost infiintate in urma cu peste 40 de ani) care nu au acceptat dominatia marocana . Algeria are statut de tara gazda nefiind suspectata ca ar fi ajutat trupele rebele , desi exista un conflict de granita cu tara vecina dar neprietena .
Algeria are un diferend de granita si cu Libia in partea de SE a tarii teritoriu pe care Libia il reclama insistent, datorita potentialelor resurse de petrol si gaz pe care acesta le-ar detine, precum si cu Marocul pe toata lungimea granitei de NV in zona ergurilor ( aglomerari de dune ) si hamadelor ( platouri pietroase ) ce marginesc imensitatea desertului Sahara, practic 90% din suprafata staului fiind asezata intr-o zona desertica .

Niciun comentariu: