luni, 26 ianuarie 2009

Genocidul din Rwanda

Stat situat în Africa Central –Estică, cu ieșire la lacul Kivu, având vecini cu care este în conflict aproape permanent: Republica Democratică Congo la vest și Burundi la sud, plus Uganda la nord și Tanzania la est.
Statul african cu cea mai mare densitate de populatie este format din populatiile Tutsi, ce dețin cca 15 % din total (vechi păstori nomazi de neam hamit, înalți și cu spirit razboinic) și Hutu cu aproximativ 85 % ( triburi bantu, sedentari și agricultori).
Genocidul din 1994, cel mai mare din Africa secolului XX și probabil din lume, se datorează diferențelor etnice și situației ciudate în care populația majoritară este condusă sute de ani de populația minoritară.
O țară de mărimea Belgiei, cu o populatie de 7 milioane de locuitori, trăieste absurdul unui război civil, invocând ca si cauze: influenta colonială (germana si belgiana cu urmări catastrofale legate de legea prin care pe buletinul fiecarui cetatean sa fie trecuta si etnia!, vezi si Zair ), prețul cafelei (sărăcie si probleme economice ce au prăbusit economia si asa precara), Banca Mondiala si Fondul Monetar International+ interesele marilor puteri (în special Franta- de altfel o serie de militari din trupele de mentinere a păcii din acea perioada, au fost pusi sub acuzare pe motiv ca nu au intervenit în masacrele desfășurate sub ochii lor).
În aprilie 1994 (odata cu prăbusirea avionului care în care se aflau presedinții Rwandei si ai Burundi) incepe masacrarea a peste 800 000 de oameni, din care mai bine de 75 % erau de etnie tutsi, mii de etnici hutu au fost torturati pentru ca s-au opus genocidului, in acelasi timp doua milioane de Hutu s-au refugiat in fostul Zair si alte citeva sute de mii de Tutsi in Burundi sau in Tanzania vecina, dind nastere la cel mai mare exod de refugiati din istoria Africii si la cea mai cumplita catastrofa umanitara, asemanata azi cu Darfurul (tabăra de refugiati sudanezi din vestul acestei țări).
Genocid atribuit dupa cum scriam si mai sus si unor dispute tribale în care o minoritate privilegiata a asmutit o etnie impotriva celeilate.
Istoria Rwandei este scrisa în mod deosebit de o elita culturala Tutsi, școlita în Europa care nu impune un echilibru între participarea celor doua etnii, la formarea Rwandei moderne, astfel ca populatia majoritara Hutu se răzbuna sângeros (atunci când ajunge la putere), inventând două miliții care vor măcelari sute de mii de oameni, de multe ori vecini sau rude prin alianta, acestea se numeau Interahamwe adica ,, Cei ce ataca împreuna “ si Impuzamugambi adica ,, Cei care au un singur scop” usor de bănuit care era acel scop.
Azi în Rwanda lucrurile sunt departe de a se fi rezolvat(la putere sunt din nou etnicii minoritari tutsi), dar a început un proces de condamnare a criminalilor cu un tribunal al ONU stabilt la Arusha în Tanzania, tribunal ce a trimis dupa gratii, pâna acum peste 120 000 de criminali.
Pentru stabilirea adevarului si pentru aducerea in fata opiniei publice inernationale a acestui inimaginabil genocid au fost turnate trei filme cunoscute: Război civil, Aprilie, Hotel Rwanda- cel mai nou dintre ele.

Un comentariu:

Sereia Pequena spunea...

Te urmaresc de mult timp si apreciez
articolele tale !