marți, 27 ianuarie 2009

Angola -razboiul diamantelor


conducatorul rebelilor Dr . Savimbi este ucis


tanc folosit de rebelii UNITA


urmele , umbrele si urmarile razboiului civil
--> Angola este un stat întins situat in Regiunea Africa Australa ( de Sud ), cu iesire la Oceanul Atlantic, este scena unui razboi civil înca din 1975. când se proclama Republica Populara Angola.
Miscarea Populara pentru Eliberare ( MPLA ) victorioasa in razboiul civil înscrie Angola pe orbita comunismului, condusa de presedintele Jose Eduardo dos Santos, fiind sprijinita de Cuba (care trimite si trupe de ,, mentinere a pacii ,,) si URSS, în timp ce UNITA ( Uniunea Nationala pentru Independență Totala) este sustinuta de Africa de Sud si de comunitatea internationala, condusa de doctorul Jonas Savimbi.
Acest conflict mai este cunoscut ca ,, Războiul diamantelor ", la fel cu cel din Sierra Leone, în care rebelii controlau cea mai mare parte a minelor de diamant, pe care le vindeau pentru armament, in fapt razboiul se ducea mai ales pentru controlul zonelor cu resurse, mai degraba decât pentru libertatea unora sau a altora ...
In urma uni acord de pace intre cele doua partide mediat de Portugalia (fosta metropolă ) si de ONU în 1991, sunt organizate alegeri libere sub supraveghere internationala . Confictul opune, in mare , interesele celor doua doctrine ale lumii moderne, comunismul si capitalismul, interesele marilor puteri ( Portugalia, Cuba, URSS, Africa de Sud, SUA ) si resursele mari de diamante si petrol , care lasa in urma peste 500 000 de morti ( peste 200 000 de refugiati ) si pagube uriase în economia angoleză.
Cea mai mare problemă, dupa încheierea razboiului civil, în 2003 sunt câmpurile de mine antipersonal si miile de copii sau adulti cazuti victime acestora, pentru care comunitatea internationala face eforturi disperate.
Angola are un diferend cu fostul Zair ( azi Republica Democratica Congo) si in ceea ce priveste regiunea Cabinda ( fosta colonie portugheza , de importanta strategica) situata la vărsarea fluviului Zair în Oceanul Atlantic, care tine de controlul comercial al zonei.

Un comentariu:

Sereia Pequena spunea...

Mi-ar fi placut sa documentezi mai pe larg acest articol. Oricum, felicitari pt blog, este foarte bine redactat, cu informatii concrete.Te voi urmari in continuare fiindca sunt interesata profund de conflictele lumii a treia. Multumesc.